Aromatyczny rosół z niezwykłym dodatkiem. Babciny patent zachwyca do dziś
Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może aromatyczny rosół z zachwycającym dodatkiem? Babciny patent zachwyca do dziś. Jaki? Nasze babki dodawały do rosołu garść suszonych grzybów, dzięki którym wywar był cudownie aromatyczny. Spróbujcie i wy jego smaku, a z pewnością się zachwycicie. Rosół jest zupą, która niemal w każdym domu gotowana jest od lat. Nic więc dziwnego, że każdy ma na nią swój sposób, jakiś patent. Jednak chyba mało kto wpadł na pomysł, by do rosołu dodać suszone grzyby. Nasze babcie często tak robiły, zwłaszcza gdy chciały uzyskać niezwykle aromatyczny i nieco ciemniejszy wywar.
Oczywiście z ilością grzybów nie można przesadzić, bo wyjdzie grzybowa, a nie rosół. Ale kilka suszonych, leśnych grzybków naprawdę wyjdzie na korzyść wywarowi.
Aromatyczny rosół z zachwycającym dodatkiem
Składniki:
pół wiejskiej kury lub duża porcja rosołowa z drobiu
kawałek wołowiny, np. szponder, pręga
1 duża cebula
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek korzenia selera
pół pora
garść grzybów suszonych
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie rosołu
Mięso oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje. Usuń szumowinę, gotuj 15 minut.
Grzyby suszone opłucz, zalej letnią wodą, odstaw, by napęczniały. Cebulę obierz z wierzchniej łuski, przekrój na pół, opiecz na palniku lub suchej patelni.
Pozostałe warzywa oczyść, dodaj wraz z cebulą. Do rosołu dodaj też listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, a także grzyby z wodą i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny.
Pod koniec gotowania rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na rosół na białej kiełbasie, a także na rosół bez mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: ampnewsy.gotujmy