Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.05.2022 16:12

Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

smażona pierś kaczki
canva/Ryzhkov

Jak smażyć pierś z kaczki, aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady. Wśród nich istotna jest temperatura, w jakiej smażymy mięso. Odpowiednio dobrana zapewni kaczce soczystość i wyborny smak. Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę.

Mięso kaczki charakteryzuje się specyficznym smakiem i uchodzi za wykwintne. Zwykle pieczemy kaczkę w całości, np. nadzianą jabłkami lub farszem z wątróbki. Popularne są też kacze uda, które można piec lub dusić. Jednak najbardziej szlachetnym kawałkiem kaczego mięsa jest pierś. To właśnie ona trafia na uroczyste stoły i zachwyca smakiem.

Jak smażyć kaczą pierś?

Pierś kaczki jest delikatnym kawałkiem mięsa sprzedawanym zwykle ze skórą. I nawet jeśli ktoś chce zaoszczędzić trochę kalorii, to jednak polecamy usmażyć pierś razem ze skórką i usunąć ją dopiero przed jedzeniem. Dlaczego? Pod kaczą skórką znajduje się spora warstwa tłuszczu, który wytapiając się w czasie smażenia, idealnie nasącza mięso.

A przechodząc do samego procesu smażenia — przy smażeniu kaczej piersi ważne jest, by patelnia nie była bardzo gorąca. Kładziemy na niej pierś stroną ze skórką, dzięki czemu tłuszcz ma możliwość powolnego wytapiania się i nasączania mięsa. Jeśli zaczęlibyśmy smażyć pierś w zbyt wysokiej temperaturze, na powierzchni skórki szybko powstałaby skorupka, która utrudniałaby wypływanie tłuszczu.

Gdy już spod smażonej skórki wytopi się sporo tłuszczu, wtedy mocniej rozgrzewamy patelnię. Smażymy na niej kaczkę ok. 7 minut, co jakiś czas polewając ją wytapiającym się tłuszczem. Potem wytopiony tłuszcz należy zlać do miseczki, obrócić kaczą pierś na drugą stronę i znów smażyć ją ok. 7 minut.

Smażenie kaczej piersi — krok po kroku

Pierś oczyść z piór, opłucz, osusz. Odkrój z niej nadmiar skóry. Skórkę ponacinaj kilkukrotnie, tak by nie przeciąć mięsa. Pozostaw ją na godzinę w temperaturze pokojowej, by mięso się ogrzało.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, połóż na niej kaczą pierś skórką do dołu i pozwól jej się powoli smażyć. Gdy wytopi się z niej sporo tłuszczu, podkręć trochę ogień i smaż pierś ok. 7 minut.

Potem zlej tłuszcz z patelni, pierś odwróć i smaż ją ponownie 7 minut. Usmażoną pierś zdejmij z patelni i połóż ją na kuchennej desce. Pozostaw ją na 5 minut, by mięso odpoczęło i równomiernie rozeszły się w nim soki. Dopiero po tym czasie pokrój mięso w plastry. Jeśli szukasz przepisu na pieczoną kaczkę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też recepturę na pierś kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym.

smażenie kaczej piersi
smażenie kaczej piersi

Źródło zdjęcia: canva/Prarinya Thonghyad Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia