Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
canva/margouillatphotos

Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki

18 września 2022

Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Zupa zawsze się uda, jeśli sięgniecie po sprawdzone, babcine metody. Najlepiej przyrządzać go na wiejskiej kurze w naprawdę dużym garnku. Powstrzyma was to przed dolewaniem wody i rozcieńczaniem wywaru. Taka praktyka, choć popularna powoduje, że rosół traci na smaku.

Najlepsze kucharki wiedzą, że drobiowy wywar powinien być przygotowany na tłustej, wiejskiej kurze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, lecz nie można również przesadzić z jego ilością. My proponujemy użycie połowy porcji i dużego, czyli co najmniej pięciolitrowego garnka. Efekty przyjemnie was zaskoczą.

Przepis na esencjonalny wiejski rosół

Składniki:

  • woda

  • pół wiejskiej kury

  • 2 średnie marchewki

  • 2 nieduże cebule

  • 1 średnia pietruszka korzeniowe

  • pół małego selera

  • mały kawałek kapusty włoskiej

  • 1 mały por

  • 3 gałązki świeżego lubczyku lub domowe maggi

  • 2 ząbki czosnku

  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu

  • sól w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak zrobić dobry rosół? Wiejska kura i duży garnek gwarantują sukces

Oczyszczony drób umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy obrane i umyte jarzyny oraz przyprawy w kawałku. Wrzucamy też lubczyk, czosnek w łupinie oraz jedną obraną cebulę.

Drugą przed włożeniem opalamy w płomieniu i nie usuwamy skórki — nada rosołowi złocistego koloru. Zawartość garnka zalewamy wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki. Doprowadzamy na niedużym ogniu do wrzenia. Gotujemy przez 2,5-3 godziny na małym ogniu.

Po tym czasie wyjmujemy jarzyny oraz mięso i doprawiamy danie. Jeżeli zamiast lubczyku chcemy dodać samodzielnie przygotowane maggi — to jest właściwy moment. Rosół podajemy z makaronem , natką pietruszki i pokrojoną marchewką z gotowania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na zupy , które będą smakowały świetnie, gdy zrobicie je na bazie rosołu. Polecamy zdrową i sycącą pomidorową z kaszą jaglaną oraz znakomitą ogórkową .

Rosół z wiejskiej kury jest pyszny
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy