Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mateusz Gessler pokazał przepis na flaczki. Niebywałe, czym zastąpił mięso

Mateusz Gessler pokazał przepis na flaczki. Niebywałe, czym zastąpił mięso

Przepis na flaczki Mateusza Gesslera
canva/Dar1930; TRICOLORS/East News

Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie.

Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.

Przepis na znakomite flaczki z boczniaka Mateusza Gesslera

Składniki:

  • 2,5 litra wody

  • pół kilograma boczniaków

  • 1 średnia marchew

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 niewielka cebula

  • pół małego selera

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić roślinne flaczki? Mateusz Gessler przyrządza klasyk kuchni polskiej z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy i jeśli mamy duże egzemplarze, rwiemy je na mniejsze części wzdłuż blaszek. Marchew, pietruszkę i seler szorujemy szczoteczką, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy. W głębokim garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim ostre warzywo. Wrzucamy boczniaki i smażymy je, bez mieszania przez 2-3 minuty. Po tym czasie grzyby obracamy i potarzamy czynność.

Pilnujemy, by moc palnika nie była zbyt duża — nie chcemy, by cokolwiek się przypaliło. Wrzucamy starte jarzyny oraz przyprawy w kawałku i smażymy jeszcze przez chwilę. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około pół godziny.

Na koniec dodajemy lubczyk, majeranek, sporą ilość pieprzu i nieco soli. Flaczki z boczniaków podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówka: zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. Będzie jeszcze smaczniej. Sprawdzi się też dodatek prostej domowej maggi.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na roślinne odpowiedniki klasyków kuchni polskiej. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na kotlety ala schabowe z selera. Polecamy także naszą recepturę na niezwykle aromatyczny bezmięsny rosół.

Flaczki z boczniaka są znakomite
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku