Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?

Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?

Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?
canva/lilagri

Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jednak, aby spełniała swoją funkcję, jedzenie musi zostać w niej odpowiednio ułożone. Nie wszyscy mają świadomość, że wielu produktów nie wolno umieszczać na drzwiach urządzenia czy na najwyższej półce. Dowiedzcie się jakich błędów w przechowywaniu żywności warto unikać.

Lodówka powinna być dobrze zaopatrzona i czysta. O metodach usuwania z niej przykrych zapachów i mycia domowymi środkami już pisaliśmy. Czas na krótki poradnik dotyczący poprawnego ułożenia produktów spożywczych.

Jak prawidłowo rozmieścić jedzenie w lodówce?

Umieszczając produkty w chłodziarce, zdaniem ekspertów, należy kierować się zasadą, że żywność, która wymaga niższej temperatury gotowania, powinna znaleźć się na wyższych półkach niż ta, która wymaga obróbki w wyższej temperaturze.

Mięso i ryby powinny zatem trafić na półkę najniższą, gdzie jest też najchłodniej. W dolnej części lodówki znaleźć powinny się także warzywa i owoce. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie produkty z tej kategorii przechowywania w chłodzie wymagają.

Środkowa półka lodówki przeznaczona jest do trzymania produktów, po które często sięgamy oraz wędlin i serów. Warto je umieścić w plastikowych, by móc na bieżąco kontrolować ich stan. Ta część lodówki to także dobre miejsce do schowania produktów, które lada moment staną się niezdatne do spożycia.

Na samej górze umieszczamy nabiał — czyli wszelkie jogurty, śmietany i mleko — oraz konfitury. Są to produkty, które mimo nieco wyższej temperatury panującej na tym poziomie, dalej będą zdatne do spożycia przez dłuższy czas.

Najczęstsze błędy w przechowywaniu

Jednym z najpopularniejszych potknięć w przechowywaniu jest trzymanie jajek i mleka na drzwiach lodówki. Ten obszar urządzenia to tak naprawdę miejsce, w którym temperatura stale się waha. Nabiał w tak zmiennych warunkach szybciej się zepsuje.

Powszechnym błędem jest także przechowywanie warzyw luzem. Bez opakowania robią się suche i więdną. Warto umieścić je w pojemnikach. unikajmy trzymania ich w foliowych reklamówka, w których łatwo o gromadzenie się wilgoci i pleśnienie produktów.

Warzywa i owoce należy przechowywać w pojemnikach
Warzywa i owoce należy przechowywać w pojemnikach

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: garneczki, zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram