Smakosze.pl
Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?

canva/vkuslandia

Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kurczak to bardzo delikatne i uniwersalne mięso, dzięki któremu przygotujesz wiele smacznym dań. Odpowiednio doprawione i usmażone filety i pałki z kurczaka są soczyste w środku i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Jak zamarynować mięso drobiowe? Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?

Kurczak to jedno z delikatniejszych mięs. Jest soczyste, miękkie i świetnie łączy się z wieloma składnikami, tworząc wyśmienite potrawy dla całej rodziny. Smażone w całości filety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to pomysł na prosty i sycący obiad.

Filety z kurczaka doskonale sprawdzą się również w innych daniach, np. w pożywnych, ale lekkich sałatkach- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch w pracy, obiad lub kolację.

Pałki z kurczaka i udka również są wyjątkowo soczyste i smaczne, kiedy przygotujesz do nich odpowiednią marynatę i prawidłowo je usmażysz, dzięki czemu mięso zachowa swoją strukturę i uwolni najlepszy smak.

Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w ziołach i surówką z kapusty pekińskiej to jednej z moich kulinarnych hitów obiadowych, ponieważ wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.

Soczysty i smaczny kurczak- wybierz mięso najwyższej jakości

Wybieraj mięso z hodowli ekologicznej, certyfikowanej, aby mieć pewność, że drób nie zawiera sztucznych konserwantów i antybiotyków. Zwracaj również uwagę na datę ważności i kolor mięsa- idealne, smaczne i zdrowe mięso to takie, które jest ładnie różowe. Kurczak, który jest blady lub ma lekko żółty kolor to znak, że drób faszerowany był antybiotykami lub zaczyna się psuć.

Świeże, surowe filety z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Svittlana

Przy wyborze mięsa zwróć uwagę także na samo opakowanie- jeśli na folii od środka zaczyna skraplać się woda lub folia jest lekko zaparowana, oznacza to, że rozpoczęły się procesy gnilne. Jeśli mięso jest śliskie lub inaczej pachnie, również nie nadaje się do spożycia.

Jakie przyprawy do kurczaka? Jak zrobić marynatę?

Delikatne, soczyste mięso z kurczaka doskonale smakuje w ziołowej marynacie z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny. Oregano, bazylia, tymianek, majeranek to najlepsze zioła do drobiu. Kurczaka możesz zamarynować również w musztardzie, miodzie, papryce słodkiej mielonej, papryce wędzonej lub curry. Wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.

Sposób marynowania mięsa różni się w zależności od tego, czy będziesz smażyć pałki z kurczaka, czy filety. Filet wystarczy natrzeć solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso naszło przyprawami.

Zamarynowane w oliwie i ziołach pałki kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Maksymenko Nataliia

Pałki z kurczaka natomiast będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz marynatę z musztardy, miodu, majeranku, czosnku i oliwie. Mięso musi się moczyć w marynacie przez kilka godzin, najlepiej całą noc, aby po usmażeniu było wyraźne w smaku i bardzo soczyste.

Jaki olej i jaka patelnia do smażenia kurczaka?

Do smażenia kurczaka możesz wykorzystać masło klarowane, olej roślinny, najlepiej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Tłuszcze te posiadają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali i będzie idealnie usmażone i soczyste w środku.

Oliwa z oliwek i olej rzepakowy do smażenia mięsa

Źródło zdjęcia: canva/JanPietruszka

Mięso smaż na patelni teflonowej lub grillowej, ponieważ ich powłoki zapobiegają przysmażeniu się kurczaka do dna. Całe filety smaż na patelni grillowej, aby ładnie je przyrumienić, pokrojony w kostkę filet lub pałki z kurczaka smaż na patelni teflonowej z większą ilością tłuszczu.

Przepis na soczyste filety z kurczaka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka oregano

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. W szklanym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy i zioła, następnie włóż piersi z kurczaka do marynaty i wstaw na godzinę do lodówki.

Przepis na soczyste pałki z kurczaka

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg pałek z kurczaka

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki musztardy

  • łyżka miodu

  • pół łyżki czosnku granulowanego

  • łyżeczka oregano

  • łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

Pałki z kurczaka umyj, oczyść, osusz, następnie oprósz pieprzem i solą. W większym naczyniu wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem i musztardą, następnie dodaj czosnek granulowany, oregano i majeranek. Pałki włóż do marynaty, obtocz je dokładnie i wstaw do lodówki na 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?

Czas smażenia mięsa uzależniony jest od jego rodzaju. Całe, zamarynowane wcześniej filety z kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i smaż 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu. Tak przygotowane mięso będzie soczyste w środku i doskonałe w smaku.

Pokrojone filety z kurczaka smaż na oleju roślinnym na patelni teflonowej przez około 5 minut, do momentu, kiedy zmienią kolor i zaczną ładnie pachnieć. Drobne kawałki mięsa drobiowego smażą się bardzo krótko.

Pałki z kurczaka wyjmij z marynaty, na patelni rozgrzej większą ilość oleju rzepakowego i poukładaj mięso tak, aby się nie dotykało. Jeśli nie masz większej patelni, smaż mięso partiami.

Smażone pałki z kurczaka na patelni

Źródło zdjęcia: canva/oei1

Pałki wymagają 10 minut smażenia z każdej strony, najlepiej pod przykryciem, aby mięso się nie wysuszyło. Pałki z kurczaka będą miały lekko chrupiącą skórkę, ale będą również idealnie miękkie i soczyste.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >