Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?
Kurczak to bardzo delikatne i uniwersalne mięso, dzięki któremu przygotujesz wiele smacznym dań. Odpowiednio doprawione i usmażone filety i pałki z kurczaka są soczyste w środku i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Jak zamarynować mięso drobiowe? Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?
Kurczak to jedno z delikatniejszych mięs. Jest soczyste, miękkie i świetnie łączy się z wieloma składnikami, tworząc wyśmienite potrawy dla całej rodziny. Smażone w całości filety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to pomysł na prosty i sycący obiad.
Filety z kurczaka doskonale sprawdzą się również w innych daniach, np. w pożywnych, ale lekkich sałatkach- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch w pracy, obiad lub kolację.
Pałki z kurczaka i udka również są wyjątkowo soczyste i smaczne, kiedy przygotujesz do nich odpowiednią marynatę i prawidłowo je usmażysz, dzięki czemu mięso zachowa swoją strukturę i uwolni najlepszy smak.
Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w ziołach i surówką z kapusty pekińskiej to jednej z moich kulinarnych hitów obiadowych, ponieważ wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Soczysty i smaczny kurczak- wybierz mięso najwyższej jakości
Wybieraj mięso z hodowli ekologicznej, certyfikowanej, aby mieć pewność, że drób nie zawiera sztucznych konserwantów i antybiotyków. Zwracaj również uwagę na datę ważności i kolor mięsa- idealne, smaczne i zdrowe mięso to takie, które jest ładnie różowe. Kurczak, który jest blady lub ma lekko żółty kolor to znak, że drób faszerowany był antybiotykami lub zaczyna się psuć.
Źródło zdjęcia: canva/Svittlana Przy wyborze mięsa zwróć uwagę także na samo opakowanie- jeśli na folii od środka zaczyna skraplać się woda lub folia jest lekko zaparowana, oznacza to, że rozpoczęły się procesy gnilne. Jeśli mięso jest śliskie lub inaczej pachnie, również nie nadaje się do spożycia.
Jakie przyprawy do kurczaka? Jak zrobić marynatę?
Delikatne, soczyste mięso z kurczaka doskonale smakuje w ziołowej marynacie z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny. Oregano, bazylia, tymianek, majeranek to najlepsze zioła do drobiu. Kurczaka możesz zamarynować również w musztardzie, miodzie, papryce słodkiej mielonej, papryce wędzonej lub curry. Wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.
Sposób marynowania mięsa różni się w zależności od tego, czy będziesz smażyć pałki z kurczaka, czy filety. Filet wystarczy natrzeć solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso naszło przyprawami.
Źródło zdjęcia: canva/Maksymenko Nataliia Pałki z kurczaka natomiast będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz marynatę z musztardy, miodu, majeranku, czosnku i oliwie. Mięso musi się moczyć w marynacie przez kilka godzin, najlepiej całą noc, aby po usmażeniu było wyraźne w smaku i bardzo soczyste.
Jaki olej i jaka patelnia do smażenia kurczaka?
Do smażenia kurczaka możesz wykorzystać masło klarowane, olej roślinny, najlepiej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Tłuszcze te posiadają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali i będzie idealnie usmażone i soczyste w środku.
Źródło zdjęcia: canva/JanPietruszka Mięso smaż na patelni teflonowej lub grillowej, ponieważ ich powłoki zapobiegają przysmażeniu się kurczaka do dna. Całe filety smaż na patelni grillowej, aby ładnie je przyrumienić, pokrojony w kostkę filet lub pałki z kurczaka smaż na patelni teflonowej z większą ilością tłuszczu.
Przepis na soczyste filety z kurczaka
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka oregano
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. W szklanym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy i zioła, następnie włóż piersi z kurczaka do marynaty i wstaw na godzinę do lodówki.