Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wybrać idealną dynię?
Adam Moskal
Adam Moskal 28.10.2021 02:00

Jak wybrać idealną dynię?

Dynie
canva/127071, pixabay

Sezon dyniowy w pełni, więc mnóstwo osób chce kupić je w jak najlepszym stanie, a także za stosunkowo niską cenę. By cieszyć się dobrym zakupem, warto zwrócić uwagę na zapach, kolor i grubość miąższu, a także ogólny wygląd. Dobra dynia nie powinna mieć żadnych uszkodzeń czy dziwnych przebarwień. Dodatkowo warto kupować egzemplarze z ogonkami, które znacznie dłużej można przechowywać.

Dynia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, z którego można wykonywać najróżniejsze potrawy czy przetwory. Doskonale sprawdza się w zupach, ciastach, puree czy jako kiszonka. Możliwości z tym warzywem są praktycznie nieograniczone.

Oczywiście smak każdego egzemplarza zależy nie tylko od gatunku, lecz również ogólnej jakości. Jak w takim razie kupić idealną dynię? Niżej wyjaśniamy, na co należy zwracać uwagę przy jej zakupie.

Dokładnie obejrzyj dynie przed kupnem

Przede wszystkim dobrym przyzwyczajeniem są szczegółowe oględziny dyni. Sprzedawcy mogą mieć na straganach uszkodzone sztuki, z dziurami w skórce czy dużymi obiciami. Takich warzyw lepiej unikać.

Każda dynia powinna mieć również ogonek, co znacznie wydłuża ich przydatność do spożycia. Miejsce oderwania ogonka jest bardzo delikatne i często psucie zaczyna się właśnie w tym miejscu - ogonek je ochrania.

Kupując pokrojoną dynie, zwróć uwagę na kolor jej miąższu. Zasada jest prosta: im ciemniejszy miąższ, tym dynia ma bardziej intensywny i przyjemniejszy smak. Jeśli jednak nie masz dostępu do wystarczająco dojrzałych dyń, po obróbce termicznej miąższ ciemnieje, więc można przymknąć na to oko.

Gdzie kupować dynie?

Najlepszymi miejscami są zdecydowanie targowiska ekologiczne, gdzie rolnicy sprzedają swoje plony wyhodowane w całkowicie naturalny sposób. Takie warzywa są najsmaczniejsze, a także znacznie zdrowsze.

Na obrzeżach wielu większych miast można znaleźć duże pola dyniowe, gdzie można kupić je wprost od rolnika, za znacznie niższą cenę niż na straganie czy w supermarkecie.

Na targowiskach można znaleźć również znacznie więcej odmian tego warzywa, dlatego zalecamy wybieranie właśnie takich miejsc. Mając ogromny wybór, zawsze możemy dostosować zakup do potrawy, którą mamy zamiar przygotować.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić dynie w słodko-kwaśnej zalewie. Ten tekst zdradza przepis na dżem z dyni i pomarańczy.

Dynia po przekrojeniu

Źródło zdjęcia: canva/stevepb, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: candycompany.pl

Zapraszamy na nasz Instagram