Dynia w słodko - kwaśnej zalewie
Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski.
Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.
Przepis na dynię w słodko-kwaśnej zalewie
Składniki:
1 kg miąższu dyni
4-6 goździków
2 łyżeczki ziaren gorczycy
na zalewę:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
1 szklanka octu 10 proc.
Przygotowanie dyni marynowanej
Oczyszczony miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Do gorącej zalewy włóż kawałki dyni, odstaw do wystygnięcia.
Kawałki dyni wyjmij z garnka łyżką cedzakową i włóż je do wyparzonych słoików. Do każdego dodaj też trochę goździków i gorczycy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pozostałą w garnku marynatę ponownie zagotuj. Zalej nią kawałki dyni znajdujące się w słoikach. Słoki zakręć, pasteryzuj ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Na naszych stronach znajdziesz inne inspiracje na dyniowe przysmaki. Zobacz jak przygotować leczo z soczewicą i dynią albo curry z dynią.
Źródło zdjęcia: canva/jordachelr
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisyjoli