Ekspresowy przepis na jagodzianki
Na możliwość przygotowania własnych jagodzianek czekamy przez cały rok - oczywiście można robić je z mrożonych owoców, jednak nadzienie sporządzone ze świeżych jagód jest znacznie smaczniejsze. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać smaku tych bułeczek, mamy wspaniałe wieści.
Zaprezentowana niżej receptura pozwala raczyć się jagodziankami w mniej niż półtorej godziny, od rozpoczęcia mieszania pierwszych składników. Warto zrobić ich jak najwięcej, gdyż spragnieni ich smaku ludzie, pochłaniają je w ułamku chwili.
Szybkie jagodzianki
Piekarnie i cukiernie przyzwyczaiły nas do łatwego dostępu do jagodzianek. Na półkach często pysznią się spore ilości delikatnych bułeczek. Nie trzeba być jednak całkowicie uzależnionym od sprzedawców, a upieczenie ich we własnym zakresie, umożliwia zachowanie pełnej kontroli nad składnikami, z których korzystamy.
W przypadku ciasta drożdżowego nie obejdzie się bez czekania, dlatego, aby przyspieszyć ten proces, bułeczki powinny wyrastać w ciepłym pomieszczeniu. W taki sposób zminimalizujesz potrzebny czas do całkowitego minimum.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne.
Źródło: canva.com/Daniel_Dash
Przepis na delikatne jagodzianki
Składniki:
130 ml mleka
2 łyżki cukru
20 gr drożdży świeżych
szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki pszennej
6 łyżek jagód
2 łyżki masła
2 żółtka
Zacznij od delikatnego podgrzania mleka. Przelej je do miski, w której będziesz mieszać ciasto. Dodaj do mleka cukier, drożdże, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj zaczyn i odstaw go na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj do płynu żółtka, resztę mąki oraz masło.
Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ścianek miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przejść do formowania bułeczek. Jagody dokładnie umyj z listków i innych zanieczyszczeń, a następnie osusz.
Ciasto podziel na 5 równych części. Każdą spłaszcz, nałóż na nie po 1 czubatej łyżce jagód, zawiń ciasto i delikatnie wydłuż. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia, nasmaruj odrobiną oleju, odstaw pod przykryciem na 20 minut i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Po 25 minutach możesz wyjmować upieczone jagodzianki. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl