Jak zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła? Mamy niezawodny patent
Zabielanie zupy jest zwyczajem, który w naszej kuchni praktykowany jest od pokoleń. Zdarza się jednak, że dodana zupy śmietana warzy się. Jak zabielić zupę aby uniknąć katastrofy? Dodaj odrobinę cukru i zahartuj śmietanę przed dodaniem- sukces gwarantowany za każdym razem.
Zwarzona śmietana psuje zarówno walory wizualne jak i smakowe naszej potrawy. Wiedza o tym jak zabielić zupę przyda się zwłaszcza początkującym amatorom kuchni. Prawidłowo wykonane krok po kroku wskazówki sprawią, że zabielana zupa zawsze będzie miała idealny smak oraz konsystencję.
Jak zabielić zupę, kilka istotnych wskazówek
Nigdy nie wlewaj śmietany bezpośrednio do gorącego płynu. Takie działanie sprawi, że śmietana na pewno się zwarzy. Poznaj instrukcję jak zabielić zupę, krok po kroku.
Odpowiednią porcję śmietany przelej do osobnego naczynia. Dodaj do niej odrobinę cukru. Ten dodatek sprawi, że poszczególne składniki lepiej się połączą.
Kolejna wskazówka do tego, jak zabielić zupę to tzw. hartowanie. Polega ono na stopniowym dodawaniu niewielkiej porcji zupy do przygotowanej uprzednio śmietany. Podczas łączenia składników, śmietanę cały czas mieszaj.
Kiedy śmietana połączy się z porcją zupy, powoli wlej płyn do garnka z potrawą. Zrób to stopniowo, cały czas mieszając. Po dodaniu zahartowanej śmietany, całość zagotuj.
Jak zabielić zupę czyli co jeszcze warto wiedzieć
W celu obniżenia kaloryczności zupy, śmietanę można przy zabielaniu zastąpić jogurtem. Pamiętaj jednak, że im mniejsza zawartość tłuszczu w nabiale, tym większa szansa na jego zwarzenie. Przy zabielaniu jogurtem, przyłóż szczególna uwagę do naszych wskazówek jak zabielić zupę.
Jogurt należy hartować bardzo powoli. Ponieważ dodaje on zupie charakterystycznego, kwaśnego posmaku, konieczne może okazać się dodanie większej ilości cukru niż w przypadku śmietany. Do zabielania zupy użyć możesz także gęstego jogurtu greckiego.
Jak zabielić zupę, jeśli nie martwimy się o dodatkowe kalorie? Najprostszym sposobem będzie wybór odpowiednio tłustej śmietany. Śmietanę 30% możesz dodać bezpośrednio do gotującej się zupy, bez konieczności hartowania. Ten rodzaj śmietany występuje w wariancie kwaśnym lub słodkim. Odpowiednią opcję możesz dobrać wedle własnych preferencji smakowych. Idealną zupę do zabielania jest klasyczna ogórkowa. Czy wiesz, że zupę zabielić możesz także maślanką?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz