Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu. Nie ma lepszej
Proponujemy prostą zupę ogórkową w klasycznym wydaniu. Zapewniamy, że nie ma lepszej. A wiecie, czego brakuje ogórkowej ze zdjęcia? Oczywiście śmietany. Bez tego składnika wasza zupa nie będzie idealna. Dlatego koniecznie pamiętajcie o jej dodatku.
Zupa ogórkowa jest sycąca i kwaśna, a więc konkretna pod każdym względem. Trudno jej nie lubić, wszak łączy w sobie wszystkie ulubione, polskie smaki. Ważnym jej dopełnieniem jest śmietana. Bez niej ta zupa nie smakuje, tak jak powinna. Zabielcie więc nią zupę pod koniec gotowania.
Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu
Składniki:
1 marchewka
1 cebula
3-4 ziemniaki
4 kiszone ogórki
1,5 l bulionu
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
3-4 łyżki śmietany
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie zupy ogórkowej
Marchew, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do bulionu dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość 10 minut. Dodaj pokrojone warzywa. Gotuj, aż będą miękkie.
Starte ogórki podsmaż na maśle, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością gorącego wywaru. Dodaj do reszty zupy, wymieszaj, zagotuj. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórkową z kaszą pęczak, a także na ogórkową z chrzanem i kiełbasą.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna