Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu. Nie ma lepszej
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 20:14

Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu. Nie ma lepszej

zupa ogórkowa
canva/arfo

Proponujemy prostą zupę ogórkową w klasycznym wydaniu. Zapewniamy, że nie ma lepszej. A wiecie, czego brakuje ogórkowej ze zdjęcia? Oczywiście śmietany. Bez tego składnika wasza zupa nie będzie idealna. Dlatego koniecznie pamiętajcie o jej dodatku.

Zupa ogórkowa jest sycąca i kwaśna, a więc konkretna pod każdym względem. Trudno jej nie lubić, wszak łączy w sobie wszystkie ulubione, polskie smaki. Ważnym jej dopełnieniem jest śmietana. Bez niej ta zupa nie smakuje, tak jak powinna. Zabielcie więc nią zupę pod koniec gotowania.

Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu

Składniki:

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3-4 ziemniaki

  • 4 kiszone ogórki

  • 1,5 l bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka masła

  • 3-4 łyżki śmietany

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy ogórkowej

Marchew, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do bulionu dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość 10 minut. Dodaj pokrojone warzywa. Gotuj, aż będą miękkie.

Starte ogórki podsmaż na maśle, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę rozmieszaj z niewielką ilością gorącego wywaru. Dodaj do reszty zupy, wymieszaj, zagotuj. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórkową z kaszą pęczak, a także na ogórkową z chrzanem i kiełbasą.

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: