Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?
Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącą popularnością, dlatego warto jeszcze bardziej ją udoskonalić. Jeśli chcesz uniknąć jedzenia tłustej zupy, zagęść ją blendując wszystkie składniki. Dzięki temu pomidorówka będzie gęsta, a przy okazji znacznie zdrowsza - w końcu nie doda się do niej innych tłustych składników.
Zupa pomidorowa najczęściej jedzona jest zimą i jesienią, kiedy za oknem panuje nieprzyjemna i zimna pogoda. Gęsta zupa doskonale rozgrzewa i daje energię, aby stawiać czoła takiej aurze.
Wlewając do pomidorowej śmietanę, sprawia się, że porcja staje się wyjątkowo tłusta i ciężkostrawna. Dlatego prezentujemy znacznie zdrowszy i smaczniejszy sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zdrowe zagęszczanie pomidorowej
Najczęściej w celu zagęszczenia dodaje się śmietanę lub mąkę pszenną wymieszaną z wodą. Obie metody nie są jednak idealne, ponieważ nadają daniu większej ilości kalorii.
Zamiast nich skorzystaj z funkcjonalności blendera. Z zupy wyjmij przyprawy, mięso oraz kości, a następnie dokładnie zmiel warzywa pływające w bulionie.
Taka decyzja sprawi, że danie nabierze genialnej gęstości, a także jeszcze więcej aromatu - rozdrobnione warzywa oddają jeszcze więcej smaku całej potrawie.
Zagęszczanie mąką lub śmietaną
Oczywiście oba sposoby mają wielu swoich zwolenników, jednak sprawdzają dla osób, które nie są na diecie. Nawet niewielka ilość śmietany czy mąki może bowiem znacznie zwiększyć kaloryczność zupy.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty. Warto także pamiętać, że użycie śmietany wpłynie na smak pomidorowej, a także należy ją zahartować przed wlaniem do garnka - w innym wypadku zważy się i zepsuje całą zupę.
Źródło: canva/ShyMan, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: garymoveout