Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy?
Obłędnie pachnący sos grzybowy do mięs czy makaronów jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem prezentujemy przepis na wersję zrobioną z suszonych grzybów. Co więcej, czas potrzebny na ten pyszny sos to tylko około 10 minut.
Sos grzybowy przyrządzony z suszonych grzybów ma znacznie intensywniejszy zapach i smak w porównaniu do sosu ze świeżych grzybów. Dlatego zawsze w sezonie warto zasuszyć ich chociaż odrobinę.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, zamień natkę pietruszki na tymianek. Zioło to wspaniale komponuje się nie tylko z mięsami, lecz również grzybami.
Przepis na aromatyczny sos grzybowy
Składniki:
-
30 g suszonych grzybów
-
2 szalotki
-
600 ml wody
-
2 łyżki oleju
-
opakowanie 200 g śmietany 12%
-
1,5 łyżki skrobi
-
sól
-
pieprz
-
natka pietruszki
Zacznij od opłukania grzybów i wrzucenia ich do rondelka lub garnka. Zalej je wodą, odstaw na 15 minut, a następnie gotuj przez 30 minut, aż grzyby zmiękną i uwolnią swój zapach.
Szalotki obierz ze skórki i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotki. Wlej do nich grzyby wraz z wodą i gotuj kilka minut.
Dopraw całość solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj ze skrobią. Zahartuj mieszankę kilkoma łyżkami gorącej wody i wlej do sosu. Zamieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzuć do niego świeżo siekaną natkę pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy przed suszeniem grzybów należy je dobrze wymyć. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na wątróbkę z grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: praktykulinarni.com