Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki
Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.
Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.
Przepis na aromatyczny bigos
Składniki:
-
1/4 główki białej kapusty
-
1 kg kiszonej kapusty
-
5-6 kapeluszy suszonych grzybów
-
300 g łopatki wieprzowej
-
500 g schabu środkowego
-
2 kawałki wędzonej kiełbasy
-
200 g boczku wędzonego
-
2 cebule
-
kilka wędzonych śliwek
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
kilka ziaren jałowca
-
sól, pieprz i cukier do smaku
-
odrobina miodu do smaku
Jak przyrządzić idealny bigos?
Grzyby do bigosu namocz w gorącej wodzie . Kiedy będą już miękkie, pokrój je w paski . Wodę z moczenia grzybów zachowaj do późniejszego wykorzystania.
Świeżą kapustę posiekaj i zalej w garnku wodą z moczenia grzybów . Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój . Następnie dodaj ją do garnka z białą kapustą .
Oba rodzaje warzywa na bigos gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę . W międzyczasie surowe mięso pokrój na kawałki, podsmaż na dobrze rozgrzanym smalcu . Kiedy kapusta będzie już miękka, dołóż do niej obsmażoną wieprzowinę oraz przyprawy .
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij posiekaną cebulę . Po chwili dorzuć do niej też pokrojone w mniejsze kawałki kiełbasę oraz boczek . Kiedy wszystkie składniki zrumienią się, dołóż je do garnka z bigosem. Na koniec do bigosu dodaj suszone śliwki .
Pierwszego dnia gotuj bigos przez ok. 3 godziny . Następnie przestudź go i kolejnego dnia gotuj znowu 2 godziny . Po upływie tego czasu dopraw danie do smaku solą i pieprzem . Dodaj też cukier i odrobinę miodu . Litewski bigos może zaskoczyć nietypowymi składnikami . Ciekawy pomysł na owoce w bigosie ma znana prezenterka telewizyjna .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama