Smakosze.pl Przepisy Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki
Canva / Ansgar Kossowski

Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

21 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.

Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

Przepis na aromatyczny bigos

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 5-6 kapeluszy suszonych grzybów

  • 300 g łopatki wieprzowej

  • 500 g schabu środkowego

  • 2 kawałki wędzonej kiełbasy

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • kilka wędzonych śliwek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • kilka ziaren jałowca

  • sól, pieprz i cukier do smaku

  • odrobina miodu do smaku

Jak przyrządzić idealny bigos?

Grzyby do bigosu namocz w gorącej wodzie . Kiedy będą już miękkie, pokrój je w paski . Wodę z moczenia grzybów zachowaj do późniejszego wykorzystania.

Świeżą kapustę posiekaj i zalej w garnku wodą z moczenia grzybów . Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój . Następnie dodaj ją do garnka z białą kapustą .

Oba rodzaje warzywa na bigos gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę . W międzyczasie surowe mięso pokrój na kawałki, podsmaż na dobrze rozgrzanym smalcu . Kiedy kapusta będzie już miękka, dołóż do niej obsmażoną wieprzowinę oraz przyprawy .

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij posiekaną cebulę . Po chwili dorzuć do niej też pokrojone w mniejsze kawałki kiełbasę oraz boczek . Kiedy wszystkie składniki zrumienią się, dołóż je do garnka z bigosem. Na koniec do bigosu dodaj suszone śliwki .

Pierwszego dnia gotuj bigos przez ok. 3 godziny . Następnie przestudź go i kolejnego dnia gotuj znowu 2 godziny . Po upływie tego czasu dopraw danie do smaku solą i pieprzem . Dodaj też cukier i odrobinę miodu . Litewski bigos może zaskoczyć nietypowymi składnikami . Ciekawy pomysł na owoce w bigosie ma znana prezenterka telewizyjna .

Canva / Yuliia Bas z Pexels
Canva / Yuliia Bas z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy