Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
canva/karamba70, Getty Images

Jak zrobić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

28 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kandyzowana skórka z pomarańczy jest popularnym dodatkiem do ciast i wielu deserów, szczególnie w okresie około świątecznym. Nie warto jednak kupować jej w sklepie - zamiast tego polecamy przygotowanie jej samodzielnie, co jest procesem prostym i tanim. W taki sposób można łatwo kontrolować zawartość cukru, a także mieć pewność, że w skórce nie znajdują się żadne chemiczne dodatki.

Kandyzowana skórka z pomarańczy najczęściej wykorzystywana jest jako element dekoracyjny bądź nadający smak wypiekom czy deserom. Można z niej również zrobić prostą i szybką przekąskę, maczając ją w roztopionej czekoladzie. Większość z nas wyrzuca skórkę po obraniu owocu, jednak smak domowego kandyzowanego łakocia jest zbyt dobry, aby pozwolić sobie na takie marnotrawstwo.

W 100 gramach skórki kandyzowanej znajduje się około 300 kalorii, jednak rzadko je się jej aż tyle. Niewielkie ilości w zupełności wystarczają, aby ozdobić lub doprawić ciasto, a jej właściwości są na tyle duże, że można pozwolić sobie na nią od czasu do czasu. Taka skórka poprawia metabolizm, łagodzi kaszel, nerwowość, wspomaga organizm przy wymiotach, czkawce, osteoporozie, a także obniża cholesterol.

Przepis na domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy

Składniki:

  • 6 dużych pomarańczy

  • 2 szklanki cukru

  • pół szklanki wody

Pomarańcze umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj je delikatną szczotką. Osusz je ręcznikiem kuchennym i obierz ze skórki. Uważaj przy tym, aby nie odkroić białej części, nazywanej albedo. To ona odpowiada za gorzki smak skórki.

Ściągniętą z owoców skórkę posiekaj w drobniejsze kawałki, mogą być paseczki lub drobna kostka. W rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej skórkę. Gotuj przez 5 minut, odcedź, wlej ponownie wodę i jeszcze raz gotuj przez 5 minut.

W osobnym garnku umieść pół szklanki wody oraz cukier. Wrzuć do nich skórki i gotuj bez przykrycia na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, aż woda wyparuje, a skórki zrobią się lekko przezroczyste. Przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zalej syropem i przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na domowy ocet jabłkowy z obierków.

kandyzowana skórka pomarańczy

Źródło zdjęcia: canva/zkruger, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy