Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?
Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny.
Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii.
Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.
Przepis na kiszę ziemniaczaną
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
300 g boczku wędzonego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 jajka
jelita wieprzowe
olej
Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę, wrzucenia go na suchą, chłodną patelnię i postawienia jej na niewielkim gazie. Wytapiaj powoli tłuszcz z boczku, aż stanie się chrupiącymi skwarkami. Po chwili dodaj do nich posiekaną cebulę i zeszklij ją. Odstaw do ostudzenia.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wbij do nich jajka, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz boczek z cebulą. Wymieszaj masę dokładnie, aż stanie się jednolita. Jelita umyj w bieżącej wodzie.
Masę ziemniaczaną włóż do maszynki do mięsa, nałóż na nią nakładkę do kiełbas i załóż jelito. Zawiąż jeden koniec. Wypełnij je farszem dość luźno i zawiąż drugą końcówkę. Ułóż kiszkę na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 80 minut, w połowie przewracając kiszkę na drugą stronę.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaki. Ten tekst pokazuje sposób na domową kiełbasę krakowską.
Źródło zdjęcia: canva/MNstudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dietamojapasja; kuchnia.wp.pl