Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce? Mamy najlepsze sposoby
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.03.2022 01:00

Jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce? Mamy najlepsze sposoby

panierowanie kotletów
canva/GMVozd

Dziś powiemy wam, jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce. Mamy najlepsze sposoby. Jeden z nich polega na wymieszaniu jajek z wodą gazowaną. Dzięki niej panierka zyska na puszystości i zachwyci chrupkością. Jednak na tym nie koniec. Poznajcie też inne doskonałe rozwiązania.

Smaczny schabowy musi mieć chrupiącą panierkę i miękki, kruchy środek. Jednak ten efekt nie jest łatwy do osiągnięcia. Często panierka odpada, jest miękka lub mało puszysta. Dlatego właśnie przychodzimy wam z pomocą i podpowiadamy, jak zrobić schabowe w pysznej panierce.

Jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce?

Kotlety schabowe są absolutnym klasykiem naszej rodzimej kuchni. Bez wątpienia panierka jest niezwykle istotnym elementem kultowego specjału. Prostym sposobem na osiągnięcie idealnego efektu jest wymieszanie jajek razem z wodą gazowaną. Wówczas panierka zyska na puszystości, a jednocześnie będzie kusząco chrupiąca. Co jeszcze możemy zrobić?

Ciekawym pomysłem na sprawienie, by panierka była puszysta i chrupiąca, jest dodanie do niej odrobiny sody oczyszczonej. Można ją dodać do mąki lub tartej bułki, a efekt was pozytywnie zaskoczy.

Istotne jest też, by przed panierowaniem kotlety dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Woda na ich powierzchni sprzyja bowiem odpadaniu panierki i jej rozpadaniu się. By panierka dobrze trzymała się mięsa, jajka można roztrzepać również z odrobiną soli i oleju.

Pamiętajcie jednak, że panierka nie może być zbyt gruba, bo wtedy również łatwo odpada. Warto docisnąć ją do kotletów, jednak lepiej nie dociskać kotletów do patelni.

Ważne przy smażeniu

Smażąc kotlety, należy zwrócić uwagę na to, by olej był dobrze rozgrzany. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca i będzie dobrze przylegać do kotletów.

Do smażenia schabowych doskonale sprawdzi się też smalec. Tłuszczu na patelni powinno być sporo, tak by kotlety były w nim zanurzone do połowy. To sprawi, że ładnie i szybko się usmażą.

Po zdjęciu z patelni, kotlety warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Będą smaczniejsze i mniej kaloryczne.

Poznaj przepis na schabowe w marynacie z majonezu, musztardy i sosu sojowego. Sprawdź też, co zrobić, by schabowe nie wyszły zbyt twarde.

schabowe
schabowe

Źródło zdjęcia: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram