Kotlety schabowe w marynacie z majonezu, musztardy i sosu sojowego. Soczyste i przepyszne
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Ten pyszny klasyk warto urozmaicić, marynując mięso w musztardzie, majonezie i sosie sojowym. Będzie nie tylko wyjątkowo soczyste, ale też niezwykle aromatyczne. Spróbujcie raz, a nie będziecie chcieli przyrządzać schabowych inaczej.
By kotlety schabowe nam się nie znudziły, często sięgamy po różne surówki. Czasem jednak nawet nowa wersja colesława czy marchewki nie wystarczy, by podać ciekawy i smaczny obiad. W takiej sytuacji warto sięgnąć po aromatyczną marynatę do mięsa.
Tym razem proponujemy wam połączenie musztardy, majonezu i sosu sojowego. Wyraziste smaki dobrze skomponują się ze sobą i nadadzą mięsu charakteru. Przy okazji sprawią też, że będzie wyjątkowo soczyste. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na schabowe w majonezie, musztardzie i sosie sojowym
Składniki:
5 plastrów schabu
3 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 większy ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chilli
po pół łyżeczki soli i pieprzu
2 jaja
bułka tarta do obtaczania mięsa
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy majonez z musztardą i przyprawami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. Starannie łączymy składniki i odstawiamy. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, a każdy z nich smarujemy przygotowaną marynatą.
Wkładamy je do naczynia i przykrywamy je folią. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane mięso ocieplamy i obtaczamy w bułce tartej. Następnie zanurzamy je w roztrzepanym widelcem jajku i jeszcze raz pokrywamy bułką.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy schabowe do czasu, aż uzyskajmy złoty kolor panierki z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Wskazówka: do marynaty można dodać inne przyprawy. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie chilli czy czosnek. Zamiast nich możecie dodać ulubione suszone zioła. Też będą pasowały.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: pieprzyczfantazja