Jak zrobić kultowy kogel mogel?
Kogel-mogel królował na naszych stołach w latach 80-tych. Był przysmakiem dzieci, które nie miały tak jak dziś mnóstwa słodyczy na wyciągnięcie ręki. Ceniono go za słodki smak, puszystą konsystencję i pożywność. Zobacz jak zrobić kultowy kogel-mogel.
Jajka i cukier. Oto dwa proste składniki, z których robi się ten pyszny deser. Podobny znany jest też we Włoszech pod nazwą zabajone. Najważniejsze, że aby przygotować kogel-mogel potrzeba tylko kilku minut.
Jak zrobić kultowy kogel-mogel?
Składniki na 1 porcję:
3 żółtka
2-4 łyżki drobnego cukru
Jajka dokładnie umyj, polej wrzątkiem lub zanurz na kilka sekund we wrzątku, przestudź. Rozbij, oddziel białka od żółtek.
Żółtka umieść w miseczce, dodaj cukier (najlepiej stopniowo, by deser był tak słodki, jak lubisz) i miksuj nad parą wodną na puszysty krem.
Wersje kogla-mogla
Z kakao — jeśli w czasie ucierania dodasz do kogla-mogla trochę ciemnego kakao otrzymasz jego najsmaczniejszą, czekoladową wersję.
Z białkiem — białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do żółtek utartych z cukrem i delikatnie wymieszaj. Ten kogel-mogel będzie jeszcze bardziej puszysty.
Z likierem — kogel-mogel w wersji dla dorosłych to w zasadzie włoskie zabajone. By je otrzymać, pod koniec miksowania wlej do kogla-mogla 1-2 łyżki np. likieru Amaretto.
Źródło zdjęcia: canva/fotokris