Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?

Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?
canva/Elmik

Gofry to pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek i pyszną przekąskę dla dużych i małych. Gofry kojarzą nam się głównie z wakacjami i morzem, jednak w domu możesz w bardzo prosty sposób zrobić je samodzielnie, będą puszyste i pyszne. Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?

Gofry to rewelacyjny deser, zarówno w letnie, upalne dni, jak i chłodne, zimowe wieczory. Gofry są puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie chrupiące, pięknie przyrumienione, słodkie z wyczuwalną nutą wanilii.

Domowe gofry zrobisz w prosty sposób i będą tak puszyste, jak te z nadmorskiej budki. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych porad, a ciasto będzie idealne. Do gofrów podaj ulubione dodatki, a zrobisz najbliższym pyszną niespodziankę.

Jeśli szukasz pomysłu na domowy deser- tu poznasz przepis na hiszpańskie churros, czyli puszyste paluchy podawane z sosem czekoladowym, rozpływają się w ustach.

Jaka mąka do perfekcyjnych gofrów?

Mąka do gofrów musi być dobrze zmielona i dodatkowo przesiana, inaczej gofry nie będą tak puszyste, jak powinny. Najlepsza do gofrów jest więc mąka tortowa, którą wykorzystuje się również do pieczenia biszkoptów.

Przesiewanie mąki do gofrów

Źródło zdjęcia: canva/ma-no Mąka jest bardzo drobna, delikatna i dzięki temu nie obciąża ciasta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie mieszaj składniki na najmniejszych obrotach miksera lub łyżką. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza- ciasto jest perfekcyjne.

Do ciasta na gofry wbić całe jajka, czy oddzielić żółtka od białek?

Ciasto na gofry zrobisz z całych jajek, jednak tedy masa nie będzie idealnie puszysta. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy oddzielisz żółtka od białek, żółtka utrzyj najpierw z cukrem i resztą składników.

Oddzielanie żółtek od białek

Źródło zdjęcia: canva/IgorChus Z białek ubij sztywną pianę i na sam koniec dodaj ją do ciasta. Pianę ubijesz błyskawicznie, kiedy dodasz do niej szczyptę soli kuchennej. Piana białkowa ma konsystencję chmurki, która dodatkowo spulchnia ciasto i gofry.

Dlaczego do gofrów należy wlać wodę gazowaną?

Woda gazowana zawiera pęcherzyki powietrza, które spulchniają całe ciasto, dzięki czemu gofry są niezwykle puszyste, są idealne. Woda gazowana jest więc absolutnie koniecznym składnikiem, jeśli chcesz zrobić najlepsze i bardzo puszyste gofry.

Smażenie gofrów

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd Wodę gazowaną wlej razem z innymi składnikami i mieszaj do powstania na wierzchu ciasta pęcherzyków powietrza- to znak, że masa jest idealnie wyrobiona, a gofry będą idealnie puszyste.

Przepis na perfekcyjne, puszyste gofry

Składniki na 8-9 gofrów:

  • 416 g mąki tortowej

  • 250 ml mleka

  • 125 ml wody gazowanej

  • 120 ml oleju roślinnego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 duże łyżki cukru

  • 2 jajka M

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli