Smakosze.pl
sękacz

canva/ALLEKO

Jak zrobić sękacz w swoim domu?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu.

Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania.

Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki.

Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić sękacz w swoim domu?

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • cukier wanilinowy

  • 8 jajek

  • szczypta soli

  • 60 g mąki pszennej

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki wódki

  • 100 g cukru drobnego

ptasie mleczko

Delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie domowego sękacza

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Dużą tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej miksuj dodając kolejno po jednym żółtku.

Dodaj szczyptę soli oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz, wlej wódkę, dobrze wymieszaj.

Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj dodając porcjami drobny cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Do ciasta dodaj pianę, delikatnie wymieszaj. Na dno formy wylej niedużą część ciasta, równomiernie ją rozprowadź. Wstaw na ok. 7 minut do piekarnika.

Gdy wierzch ciasta w formie przyrumieni się wylej drugą warstwę ciasta. Również równomiernie ją rozprowadź i zrumień w piekarniku.

Postępuj w ten sam sposób, aż do zużycia całego ciasta. Wystudzony sękacz możesz polać np. polewą czekoladową lub posmarować lukrem.

lanie ciasta

lanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniadoroty

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >