Smakosze.pl
Ryba po grecku jest pyszna

canva/vovashevchuk

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Znamy odpowiedź

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ryba po grecku jest jedną z popularniejszych potraw pojawiających się na wigilijnej kolacji. Ten przysmak nie uda się jednak, jeśli wybierzemy nieodpowiednie składniki. Dobór gatunku ryby ma bowiem kluczowy wpływ na efekt. Dowiedzcie się, po które z popularnych ryb sięgnąć i jak najlepiej je przygotować.

Wiele jest potraw, bez których święta zdaniem niektórych smakoszy nie będą udane. Niektórzy, by poczuć atmosferę Bożego Narodzenia, muszą upiec pierniczki czy zjeść karpia. Dla innych ważne będzie przyrządzenie ryby po grecku. Tym razem mamy kilka rad dla tych, którzy chcą podać właśnie to danie.

Sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz

Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Jaka rybę warto wybrać do przyrządzenia na Wigilię?

Ryba po grecku powinna być przyrządzana z ryb o białym mięsie. Potrawę warto przygotować z dorsza, morszczuka, miruny lub mintaja. Kupując ryby, zwróćmy uwagę na jakość produktu i obszar, na którym go pozyskano.

Nie polecamy kupowania ryb hodowlanych w niepewnych warunkach czy łowionych w obszarach, gdzie nie dba się o środowisko np. doprowadzając do przełowienia danych gatunków. Warto poczytać więcej na ten temat nim udamy się do sklepu.

Odradzamy też sięganie po łososia. Ma różowe delikatne mięso, które lepiej smakuje po upieczenie. Nie róbcie też ryby po grecku z pangi. Jest to ryba o znikomych wartościach odżywczych, pochodząca z rejonów o dużym zanieczyszczeniu wód. Powinno się zatem unikać jej spożycia.

Nie najlepszym wyborem będzie też karp. Podobnie jak panga, nie jest specjalnie zdrowy. Jest też dość tłusty. W połączeniu z warzywami duszonymi na oleju może stanowić bardzo ciężkostrawne połączenie. Smażenie go nie powinno być brane w ogóle pod uwagę.

Rybę, nawet jeśli chcemy ją podać w panierce, najlepiej jest upiec. Wchłonie ona wtedy mniej tłuszczu i nie rozpadnie się. Jeżeli jednak zdecydujemy się na obróbkę termiczną z wykorzystaniem patelni, odsączmy usmażone kawałki, używając papierowego ręcznika kuchennego.

Łosoś jest smaczną rybą

Łosoś jest smaczny, lecz nie nadaje się do przyrządzenia ryby po grecku

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >