Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach
Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt.
Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.
Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
2/3 szklanki płynnego miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki gorącej wody
Przygotowanie pierniczków
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej miękkie masło, cukier puder i miód. Wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika i drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
Składniki przemieszaj nożem, a potem szybko zagnieć z nich gładkie, zwarte ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki. Podziel na kawałki. Podsypując mąką, każdy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawaj pierniczki.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierniczki. Piecz ok. 12 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Na lukier cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Powinna powstać gęsta, szklista masa. Lukrem dekoruj wystudzone pierniczki.
Po więcej inspiracji na świąteczne wypieki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na piernik staropolski, a także na tradycyjny makowiec.
Źródło zdjęcia: canva/Leung Cho Pan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram