Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie mięso na kotlety mielone? Babcia Stasia zawsze wybiera 1 opcję
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 01.09.2022 12:39

Jakie mięso na kotlety mielone? Babcia Stasia zawsze wybiera 1 opcję

Mięso na kotlety mielone
Canva / Aneta_Gu

Kotlety mielone są flagowym daniem z kuchni polskiej. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Warto wiedzieć, jakie mięso na kotlety mielone będzie najlepszym wyborem, aby zawsze wychodziły smaczne i soczyste. Najpopularniejszym wyborem jest łopatka wieprzowa. Należy jednak zwrócić uwagę również na inne kwestie. Kotlety mielone to przepis pozornie prosty, jednak aby za każdym razem wychodził tak samo apetycznie, musimy mieć świadomość, jakie mięso na kotlety mielone wybrać i jakie kryteria powinno spełniać. Nie zaszkodzi również znaleźć w swojej okolicy zaufany i sprawdzony sklep mięsny.

Jakie mięso na kotlety mielone będzie najlepszym wyborem?

Łopatka wieprzowa to mięso delikatne i soczyste, a dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu nie wysuszy się nadmiernie podczas smażenia. Jako podstawa do kotletów odpowiednie będzie również karkówka.

Kotlety mielone można zrobić również z mięsa wołowego. Do tej wersji należy wybrać mięso klasy II, czyli bardziej tłuste. Są mniej popularne niż kotlety wieprzowe, jednak zdecydowanie warte wypróbowania.

Kotlety wieprzowo-wołowe to również dobra odsłona tego dania. Przy wyborze mięsa kierujemy się dokładnie tymi samymi kryteriami, co przy kotletach z jednego rodzaju mięsa. Wieprzowinę oraz wołowinę mieszamy ze sobą w proporcjach 1:1.

Podczas robienia kotletów, do mięsa mielonego warto dodać trochę zimne wody. Mięso należy wyrabiać do momentu, aż wchłonie cały płyn, a sama masa nie będzie się nam kleić do dłoni. Dzięki tej sztuczce kotlety po usmażeniu będą delikatne i soczyste.

Jakie mięso na kotlety mielone sprawdzi się w naszej kuchni, a czego należy unikać?

Mięso na kotlety mielone musi być świeże. Z tego względu najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. Jeśli nie mamy odpowiedniego wyposażenia w naszej kuchni, warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu.

Kupowane mięso powinno mieć zwartą strukturę i charakteryzować się przyjemnym zapachem. Nie powinno być zbyt blade ani mieć na sobie zielonkawego nalotu. Świeża wieprzowina jest jasnoróżowa, natomiast wołowina- czerwona. Zwróć także uwagę na kolor tłuszczu w mięsie- żółty kolor powinien skłonić Cię do poszukania innego sklepu.

Unikaj kupowania gotowego paczkowanego mięsa. Jeśli nie masz innego wyboru, kup takie, które ma wyraźnie zaznaczone, z jakiej części zostało wyprodukowane. Na etykiecie powinno być napisane konkretnie np. mięso mielone z łopatki. Nie kupuj mięsa mielonego opisanego jako „mięso garmażeryjne” itp.- taki produkt taki, poza samym mięsem ma w składzie tanie wypełniacze. Po wybraniu odpowiedniego mięsa, czas na wypróbowanie jednego ze smakowitych przepisów na kotlety mielone. To danie zrobi furorę na Twoim stole.

Canva / Slatan
Canva / Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: