Miękkie, soczyste mielone z dodatkiem ziemniaków. Rozkosz w każdym kęsie
Kotlety mielone są jednym z prostszych do przygotowania dań obiadowych. Mięsny klasyk warto urozmaicić o dodatek ziemniaków. Starte warzywa po prostu wrzućcie do masy, a po usmażeniu nabierze delikatności i będzie naprawdę soczysta. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.
Kotlety mielone można doprawiać na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodatek czosnku czy majonezu. Teraz czas na ziemniaka. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak doskonale zgrają się z mielonym mięsem wieprzowym, tworząc kompozycję, którą zapamiętacie na długo.
Przepis na smaczne kotlety mielone z ziemniakami
Składniki:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
140 g obranych ziemniaków
70 g białej cebuli
2 łyżeczki śmietany 12%
1 jajo
1 łyżka bułki tartej + do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy warzywa, przyprawy, jajko, bułkę tartą i śmietanę.
Dokładnie wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy z niej okrągłe kotlety i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i od razu układamy na rozgrzanej patelni z porcją oleju.
Smażymy przez kilka minut z każdej strony przy niezbyt dużej mocy palnika. Przed podaniem osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z sałatką pomidorów lub delikatną mizerią.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: przyslijprzepis