Smakosze.pl
Grzyby

canva/pedrosala, Getty Images

Jakie są najzdrowsze gatunki grzybów?

16 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Września 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grzyby są częścią naszej codziennej diety, dlatego warto wiedzieć które gatunki uchodzą za najzdrowsze. Gdy znajdziesz na swojej drodze borowiki, kurki czy kanie, natychmiast je zbieraj. Posiadają wiele cennych substancji odżywczych i właściwości.

Grzyby można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, choć najczęściej po prostu się je smaży z masłem, suszy lub marynuje w zalewie octowej. Za którymi warto się najbardziej rozglądać?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna, ponieważ różne rodzaje grzybów sprawdzają się w innych sytuacjach. Poniższe zestawienie zbiera jednak te gatunki, które najwięcej wnoszą zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i odżywcze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Które grzyby warto zbierać najczęściej?

Jednymi z najczęściej wymienianych są borowiki, nazywane również prawdziwkami. Te pyszne grzyby są bogate w białko, witaminy z grupy B, a także kwas askorbinowy.

Borowiki zawierają liczne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Rosną zarówno w lasach iglastych, mieszanych oraz liściastych.

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Kurki poprawiają pracę organizmu

W kurkach znajdują się ogromne pokłady witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Ponadto częste jedzenie ich dostarcza witaminę D, kwas foliowy oraz sporo błonnika.

Jak czytamy na portalu kobieta.interia, kurki dzięki posiadaniu w sobie manganu, mogą łagodzić objawy PMS, a także menopauzy.

Koźlarze w czołówce najzdrowszych grzybów

100 gramowa porcja koźlarzy dostarcza po zjedzeniu aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę, czyli witaminę B3. Grzyb ten jest również źródłem witaminy D,  miedzi, fosforu, cynku, żelaza oraz białka.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście  zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Grzyby

Źródło: canva/pedrosala, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >