Jakie są najzdrowsze gatunki grzybów?
Grzyby są częścią naszej codziennej diety, dlatego warto wiedzieć które gatunki uchodzą za najzdrowsze. Gdy znajdziesz na swojej drodze borowiki, kurki czy kanie, natychmiast je zbieraj. Posiadają wiele cennych substancji odżywczych i właściwości.
Grzyby można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, choć najczęściej po prostu się je smaży z masłem, suszy lub marynuje w zalewie octowej. Za którymi warto się najbardziej rozglądać?
Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna, ponieważ różne rodzaje grzybów sprawdzają się w innych sytuacjach. Poniższe zestawienie zbiera jednak te gatunki, które najwięcej wnoszą zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i odżywcze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Które grzyby warto zbierać najczęściej?
Jednymi z najczęściej wymienianych są borowiki, nazywane również prawdziwkami. Te pyszne grzyby są bogate w białko, witaminy z grupy B, a także kwas askorbinowy.
Borowiki zawierają liczne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Rosną zarówno w lasach iglastych, mieszanych oraz liściastych.
Kurki poprawiają pracę organizmu
W kurkach znajdują się ogromne pokłady witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Ponadto częste jedzenie ich dostarcza witaminę D, kwas foliowy oraz sporo błonnika.
Jak czytamy na portalu kobieta.interia, kurki dzięki posiadaniu w sobie manganu, mogą łagodzić objawy PMS, a także menopauzy.
Koźlarze w czołówce najzdrowszych grzybów
100 gramowa porcja koźlarzy dostarcza po zjedzeniu aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę, czyli witaminę B3. Grzyb ten jest również źródłem witaminy D, miedzi, fosforu, cynku, żelaza oraz białka.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.
Źródło: canva/pedrosala, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieta.interia.pl