Smakosze.pl
brukselka

canva/Olga Kriger

Jakie są zalety brukselki?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Brukselka jest zimową odmianą kapusty. Właśnie teraz zaczyna się na nią sezon i jest najwartościowsza. Niestety wciąż należy do mało popularnych warzyw. Mamy nadzieję, że gdy poznasz, jakie są zalety brukselki, zaczniesz po nią sięgać regularnie.

Brukselka to inaczej kapusta brukselska. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dojrzała roślina wygląda, jakby małe główki kapusty poprzyczepiano do wysokiej łodygi. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, ma ich całe mnóstwo. Łączy bowiem w sobie dobrodziejstwa jarmużu i białej kapusty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa brukselka?

Brukselka, choć taka mała zawiera dużo cennych składników. Jest bogata w witaminę C, E, K, z grupy B oraz beta-karoten. Nie brakuje też w niej soli mineralnych. Znajdziecie w niej m.in.: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Składniki te korzystnie wpływają przede wszystkim na układ krążenia, bo chronią przed miażdżycą, nadciśnieniem i zawałem. Witamina K poprawia także krzepliwość krwi.

Zawarty w brukselce błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Stymuluje bowiem przemianę materii. Brukselka stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego jest wskazana dla osób z cukrzycą. Poza tym przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, a także odchudzanie.

Do niezwykle cennych jej składników należy kwas foliowy. Występuje on przede wszystkim w zielonych liściach warzyw. A jest niezbędny szczególnie w okresie ciąży, bo chroni przed wystąpieniem u płodu wad rozwojowych.

Kolejny, niezmiernie zdrowy składnik brukselki to sulforafan. Jest to silny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przy okazji opóźnia też procesy starzenia się organizmu.

Flaczki

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Jak podać brukselkę?

Choć brukselkę można jeść surową, to jednak o wiele smaczniejsza będzie po krótkiej obróbce. Można ją obgotować i podać polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Doskonale nadaje się też do zapiekania, np. w sosie beszamelowym albo z wędzonym boczkiem. Warto dodać ją też do zupy.

Brukselkę najlepiej jest gotować na parze, bo wtedy nie traci cennych składników. Jeśli zaś gotujesz ją tradycyjnie, w wodzie gotuj ją nie dłużej niż 5 minut. Zbyt długo gotowana staje się zbyt miękka, mniej smaczna i powoduje wzdęcia. Uchyl też pokrywkę, by mogły wyparować związki siarki, które powodują nieprzyjemny zapach potrawy.

brukselka pieczona

brukselka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >
Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >