Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc
Żurek już niebawem zagości na naszych stołach. Jeszcze zdążycie przygotować go w domu, bazując na samodzielnie przyrządzonym zakwasie. Z niezawodną recepturę siostry Anastazji wszystko się uda, a smak zachwyci całą rodzinę. Spróbujecie koniecznie.
Żurek jest jedną z potraw, które w okresie Wielkanocy cieszą się jeszcze większą niż zwykle popularnością. Po pysznej recepturze na owsianą wersję rarytasu i niezawodnym sposobie na żurek w chlebie czas na wyjątkowo prostą odsłonę w wykonaniu siostry Anastazji. Skusicie się?
Przepis na wyborny żurek według siostry Anastazji
Składniki na zakwas:
1,5 litra przegotowanej wody
125 g mąki pszennej
125 g mąki żytniej
1 kromka chleba żytniego
3 większe ząbki czosnku
Składniki na żurek:
3 litry bulionu warzywnego
zakwas
świeży czosnek
chrzan
sól i pieprz w ilości do smaku
ugotowane na twardo jajka do podania
Przygotowanie zakwasu:
Mąkę wsypujemy do słoika, a następnie starannie mieszamy z ją letnią wodą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykrywamy kromką chleba. Naczynie zabezpieczamy gazą i ostawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Przygotowanie żurku:
Wywar rozgrzewamy w dużym garnku. Wlewamy do niego zakwas i zagotowujemy. Dodajemy czosnek i chrzan wedle uznania, a następnie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkiem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli żurek wyszedł mocno kwaśny, możemy zabielić go śmietanką. Najlepiej jest stopniowo wlewać zakwas i na bieżąco kontrolować smak zupy.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
Źródło: Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne, wyd.WAM