Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc

Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc

Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji
canva/Dar1930; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Żurek już niebawem zagości na naszych stołach. Jeszcze zdążycie przygotować go w domu, bazując na samodzielnie przyrządzonym zakwasie. Z niezawodną recepturę siostry Anastazji wszystko się uda, a smak zachwyci całą rodzinę. Spróbujecie koniecznie.

Żurek jest jedną z potraw, które w okresie Wielkanocy cieszą się jeszcze większą niż zwykle popularnością. Po pysznej recepturze na owsianą wersję rarytasu i niezawodnym sposobie na żurek w chlebie czas na wyjątkowo prostą odsłonę w wykonaniu siostry Anastazji. Skusicie się?

Przepis na wyborny żurek według siostry Anastazji

Składniki na zakwas:

  • 1,5 litra przegotowanej wody

  • 125 g mąki pszennej

  • 125 g mąki żytniej

  • 1 kromka chleba żytniego

  • 3 większe ząbki czosnku

Składniki na żurek:

  • 3 litry bulionu warzywnego

  • zakwas

  • świeży czosnek

  • chrzan

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ugotowane na twardo jajka do podania

Przygotowanie zakwasu:

Mąkę wsypujemy do słoika, a następnie starannie mieszamy z ją letnią wodą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykrywamy kromką chleba. Naczynie zabezpieczamy gazą i ostawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Przygotowanie żurku:

Wywar rozgrzewamy w dużym garnku. Wlewamy do niego zakwas i zagotowujemy. Dodajemy czosnek i chrzan wedle uznania, a następnie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkiem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli żurek wyszedł mocno kwaśny, możemy zabielić go śmietanką. Najlepiej jest stopniowo wlewać zakwas i na bieżąco kontrolować smak zupy.

Żurek można wzbogacić wędlinami lub kiełbasą
Żurek można wzbogacić wędlinami lub kiełbasą

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne, wyd.WAM

Zapraszamy na nasz Instagram