Jej wysokość kapusta kiszona
Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!
Aromatyczna zupa grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty i kładzionymi kluseczkami
Świeżo zebrane z lasu szlachetne borowiki lub prawdziwki pachną obłędnie. W naszej propozycji przepisu na aromatyczną zupę grzybową będą motywem przewodnim, ale ich smak wzmocnimy ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty.
Składniki:
⦁ 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
⦁ 1 łyżka masła klarowanego
⦁ 2 cebule
⦁ sól, cukier drobny (do smaku)
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby pokrój w paski. Podobnie pokrój cebulę i ją jako pierwszą umieść na patelni, na rozgrzanym maśle. Cebulę posyp solą i drobnym cukrem, by przyspieszyć jej karmelizowanie. Do miękkiej cebuli dodaj grzyby i smaż je jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotuj wege rosół.
Wege rosół
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół średniego selera
- pół jasnej części pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 500 ml soku z ekologicznej kiszonej kapusty
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Marchew, seler i pietruszkę̨ obierz. Pokrój w duże kawałki, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną natkę̨ pietruszki i pora, zalej zimną wodą (ma być jej niewiele ponad poziom warzyw). Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sok z ekologicznej kapusty i całość zagotuj. Wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i zmiażdż, po czym sowicie dopraw rosół do smaku, a następnie dodaj do niego warzywa z patelni.
- 120 g mąki pszennej
- 1 jako
- 80 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka roztopionego masła
- szczypta soli
Do miski wlej bulion warzywny, dodaj żółtko (białko oddziel do odrębnego naczynia) i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i zmiksuj całość tak, by nie było grudek. Białko lekko ubij ze szczyptą soli (nie na sztywną pianę). Delikatnie połącz z ciastem.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Jak będzie wrząca, zanurz w niej na kilka sekund łyżkę. Gorącą łyżką nakładaj do gotującej się wody porcje klusek (ok.1/3 łyżki ciasta na jedną porcję). Po wypłynięciu na powierzchnię kluski powinny się gotować jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je przy użyciu cedzaka.
Kluski poukładaj na dnie głębokiego talerza, a następnie zalej je zupą. Na wierzch jeszcze odrobina posiekanej natki pietruszki i gotowe! Smacznego!
Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i mięsa (opcja wege: z wege mięsem lub bez mięsa)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki (240 g) gęstej śmietany
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 600 g ugotowanego mięsa, np. ćwiartek z kurczaka lub innego wybranego
- 600 g ekologicznej kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przydadzą się dodatkowo:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- sezam
Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Kapustę ugotuj i odcedź. Kiedy wszystko wystygnie, zmiel podsmażoną cebulę, kapustę i ugotowane uprzednio mięso w maszynce do mielenia. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuść i przestudź. Drożdże połącz ze śmietaną, dodaj żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosyp mąkę, cukier i sól. Wyrób elastyczne ciasto, a następnie podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku ok. 10 cm. Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, układaj farsz, tak żeby utworzył wałek. Owiń farsz ciastem. Powstałe w ten sposób wałki przekrajaj pod kątem, jak kopytka, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w 180 º C przez ok. 30 minut, do zarumienienia – i gotowe. Smacznego!