Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jej wysokość kapusta kiszona
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany 26.09.2024 11:56

Jej wysokość kapusta kiszona

kiszona kapusta
Fot. Shutterstock

Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!

kiszona kapusta.jpg

Aromatyczna zupa grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty i kładzionymi kluseczkami

kiszona kapusta.jpg
Fot. Shutterstock

Świeżo zebrane z lasu szlachetne borowiki lub prawdziwki pachną obłędnie. W naszej propozycji przepisu na aromatyczną zupę grzybową będą motywem przewodnim, ale ich smak wzmocnimy ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. 

Składniki:

⦁ 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych 
⦁ 1 łyżka masła klarowanego
⦁ 2 cebule 
⦁ sól, cukier drobny (do smaku)

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby pokrój w paski. Podobnie pokrój cebulę i ją jako pierwszą umieść na patelni, na rozgrzanym maśle. Cebulę posyp solą i drobnym cukrem, by przyspieszyć jej karmelizowanie. Do miękkiej cebuli dodaj grzyby i smaż je jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotuj wege rosół. 

Wege rosół

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół średniego selera
  • pół jasnej części pora
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 500 ml soku z ekologicznej kiszonej kapusty 
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Marchew, seler i pietruszkę̨ obierz. Pokrój w duże kawałki, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną natkę̨ pietruszki i pora, zalej zimną wodą (ma być jej niewiele ponad poziom warzyw). Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sok z ekologicznej kapusty i całość zagotuj. Wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i zmiażdż, po czym sowicie dopraw rosół do smaku, a następnie dodaj do niego warzywa z patelni.  

  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 jako
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Do miski wlej bulion warzywny, dodaj żółtko (białko oddziel do odrębnego naczynia) i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i zmiksuj całość tak, by nie było grudek. Białko lekko ubij ze szczyptą soli (nie na sztywną pianę). Delikatnie połącz z ciastem.

W szerokim garnku zagotuj wodę. Jak będzie wrząca, zanurz w niej na kilka sekund łyżkę. Gorącą łyżką nakładaj do gotującej się wody porcje klusek (ok.1/3 łyżki ciasta na jedną porcję). Po wypłynięciu na powierzchnię kluski powinny się gotować jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je przy użyciu cedzaka.

Kluski poukładaj na dnie głębokiego talerza, a następnie zalej je zupą. Na wierzch jeszcze odrobina posiekanej natki pietruszki i gotowe! Smacznego! 

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i mięsa (opcja wege: z wege mięsem lub bez mięsa)

paszteciki.jpg
Fot. Shutterstock

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki (240 g) gęstej śmietany
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 600 g ugotowanego mięsa, np. ćwiartek z kurczaka lub innego wybranego 
  • 600 g ekologicznej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Przydadzą się dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 
  • sezam

Przygotowanie farszu:

Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Kapustę ugotuj i odcedź. Kiedy wszystko wystygnie, zmiel podsmażoną cebulę, kapustę i ugotowane uprzednio mięso w maszynce do mielenia. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuść i przestudź. Drożdże połącz ze śmietaną, dodaj żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosyp mąkę, cukier i sól. Wyrób elastyczne ciasto, a następnie podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku ok. 10 cm. Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, układaj farsz, tak żeby utworzył wałek. Owiń farsz ciastem. Powstałe w ten sposób wałki przekrajaj pod kątem, jak kopytka, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w 180 º C przez ok. 30 minut, do zarumienienia – i gotowe. Smacznego!

logotypy.png

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Charsznickie Pola Natury sp. z o.o. sp.k. Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.