Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jest pełne białka i witamin, a Polacy je pomijają. W czasach PRL to mięso królowało na stołach
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.03.2025 23:00

Jest pełne białka i witamin, a Polacy je pomijają. W czasach PRL to mięso królowało na stołach

Apetyczne mięso
Fot. Canva

Delikatne i smaczne mięso to jest coś, co z pewnością wiele osób chętnie by zjadło. Szczególnie w czasach PRL występowało takie, było rarytasem i zdobyło ogromną popularność. Niestety dzisiaj nie jest już tak pożądane, a nadal zachwyca swoim smakiem. Warto o nim przypomnieć.

Kuchnia PRL, czyli kopalnia smacznych dań

Kuchnia PRL-u, chociaż dzisiaj może być kojarzona z prostymi i skromnymi potrawami, kryje w sobie bogactwo smaków, które na trwałe wpisały się w polskie tradycje kulinarne. Jak wiadomo, w tamtych czas dostęp do niektórych produktów był bardzo ograniczony, dlatego trzeba było wykazać się kreatywnością, aby przygotować smaczne i pełnowartościowe danie. 

To właśnie dania z tamtych lat stanowiły fundament codziennych obiadowych rutyn – były proste, ale niezwykle smakowite. Czas płynie, niektóre dania zostały zapamiętane np. gulasz czy też różnego rodzaju pieczenie. Ale wiele zostało też zapomnianych. Dlatego postanowiliśmy Wam przypomnieć jedno z nich.

Pyszny i aromatyczny gulasz
Fot. Canva
Tak smakuje schabowy po Kuchennych Rewolucjach. 1 rzecz jest niewybaczalna

Szponder wołowy, czyli przysmak czasów PRL

Szponder wołowy to mięso, które zdobyło ogromną popularność swoim smakiem i delikatnością w czasach PRL. Ponadto zachwycał także swoją kruchością i uniwersalnością. Świetnie sprawdzał się jako składnik bulionów czy wspomnianego gulaszu, a także w postaci pysznego duszonego mięsa. Ale oprócz tego można również z niego przygotować wszelkiego rodzaju zupy i pieczenie.

Jednak szponder wołowy to nie tylko smak. Ma w sobie wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim jest świetnym źródłem białka, a także dostarcza między innymi witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, czy też cynk. Dlatego też to danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. 

Jak je przygotować? Przekonajcie się sami

Szponder wołowy przysmakiem z dawnych lat

Warto odświeżać przepisy z dawnych lat, ponieważ dania te kryją w sobie wspaniały smak, niesamowity aromat, a do tego są zdrowe i unikatowe. Szponder wołowy jest jednym z nich. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 kg szpondru wołowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę
  • 1 łyżeczka chili
  • pieprz i sól do smaku

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszny szponder wołowy?

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie i z pewnością przypomni Wam dawne smaki

W pierwszej kolejności szponder myjemy. W razie konieczności oczyszczamy z błon. Odstawiamy do naczynia żaroodpornego.

W osobnej miseczce mieszamy pozostałe składniki. Uzyskaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Musi być dokładnie oblepione przyprawami.

Szponder przykrywamy i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do zimnego piekarnika, nastawionego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Szponder pieczemy przez ok. 3-3,5 godziny. Mięso jest gotowe, kiedy samo odchodzi od kości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Mięso pokrojone w plastry
Fot. Canva

W międzyczasie do miski wlewamy szklankę wody, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość mieszamy, po czym zalewamy tym mięso. 

Ziemniaki i cukinię kroimy w duże kawałki i dodajemy do gotującego się sosu. Całość dusimy pod przykryciem przez około godzinę do momentu, aż mięso będzie delikatne i miękkie. 

Tak przygotowany szponder wołowy przekładamy na talerz i delektujemy się jego smakiem

Szponder wołowy z sosem podany w białym talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pieczoną karkówkę. Zobacz, co można zrobić z mięsa z rosołu.