Kanapeczki ze śledziem podałem jak polskie tapas. Goście przecierali oczy
![Kanapeczki ze śledziem – polskie tapas](https://images.iberion.media/images/1920/1_e1d66d8ee0.jpg)
Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.
Śledź – ryba bez ograniczeń
Śledź to ryba wyjątkowo wdzięczna. Można ją marynować w occie, oleju, smażyć, piec, jeść na surowo, używać do sałatki. Jego struktura pozwala też na nadawanie mu dowolnych kształtów. Wiadomo, że trudno o coś lepszego, niż chleb ze śledziem.
Zastanawiałem się jednak, czy można śledziowe kanapeczki przygotować w sposób bardziej reprezentacyjny, bogatszy, bardziej oryginalny tak, żeby zaproponować je gościom. Jako inspiracja posłużyły mi hiszpańskie tapas, niewielkie przekąski na kęs lub dwa, a bardziej precyzyjnie – baskijskie pintxos (czyt. pinczios), czyli przekąski z bagietką lub chlebem w roli podstawki.
![3.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/3_bb27f6f2b4.jpg)
Hiszpański łącznik
W Hiszpanii taką przekąską może być wszystko, w Kraju Basków – praktycznie wszystko może się znaleźć na kanapce. Jest właściwie tylko jedna zasada – całe bogactwo kanapkowych przekąsek opiera się na lokalnych produktach. Anchois, oliwki, ostre papryczki, owcze sery, szynka Serrano – wszystko to znajdziemy na lokalnym ryneczku.
Postanowiłem postąpić podobnie. Moje kanapeczki ze śledziem stworzyłem wyłącznie z polskich produktów. Było to łatwiejsze niż myślałem a możliwości okazało się bez liku.
![P1080809.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/P1080809_a12661bc20.jpg)
Bogactwo składników
Wziąłem więc dwa rodzaje śledzi – w oliwie i w occie, jajka na twardo, czerwoną cebulę, ugotowane ziemniaki, korniszony, upieczoną w piecu paprykę, kozi ser, majonez, musztardę, natkę, kolendrę, wędzoną paprykę w proszku, sól, pieprz i pieczywo. Żeby nawiązać do hiszpańskich przekąsek, użyłem świeżej bagietki, ale nie mam wątpliwości, że czarny, żytni chleb byłby równie dobry.
W imię egzotyki zrobiłem drobne ustępstwo wobec lokalnych polskich produktów – sięgnąłem po sok z cytryny i limonki.
![Projekt bez nazwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_a3a9a43fdb.jpg)
Kanapeczki ze śledziem – moje pomysły
Gilda
To nawiązanie do kultowej baskijskiej przekąski pod taką właśnie nazwą, w której filecik anchois splata się z ostrą papryczką. W mojej wersji to śledź z ziemniakami i korniszonem. Filecik śledziowy pokroiłem wzdłuż na cztery części, jedną z takich ćwiartek oplotłem na długiej wykałaczce na przemian z grubymi kostkami gotowanego ziemniaka i kawałkami korniszona.
Pieczona papryka z ziemniakami
Na kromce bagietki ułożyłem płat upieczonej wcześniej papryki (może być też marynowana ze słoika), na to plastry gotowanego ziemniaka posypane wędzoną papryką, na to kawałki śledzia w oleju z odrobiną majonezu.
Sałatka śledziowa
Nic prostszego: jajko na twardo, śledź, natka pietruszki, odrobina korniszona, majonez. Wszystko bardzo drobniutko pokroiłem i ułożyłem na kromce bagietki. Udekorowałem natką.
Sałatka śledziowa z limonką
W Peru i Chile marynują rybę w soku z limonki tworząc słynną potrawę ceviche (czyt. sewiczie). Zrobiłem podobnie. Śledzia umyłem pod bieżącą wodą, pokroiłem go drobniutko i wymieszałem z drobno pokrojoną czerwoną cebulą i posiekaną kolendrą. Na godzinę zalałem sokiem z limonki i cytryny, po czym odcedziłem. I na bagietkę. Na wierzch czarny mielony pieprz.
Ser–śledź–cebula
Na koniec – najprostsze. Na bagietce ułożyłem cieniutki plasterek lekko ostrego koziego sera, na to krążki czerwonej cebuli, śledziowy filecik i korniszona. Kilka kropel oliwy i trochę pieprzu na wierzch.
Liczba wariantów śledziowych kanapeczek jest nieskończona.
![1.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/1_39eab3bc33.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/Taniec_z_gwiazdami_fot_KA_Pi_F_6f632aa233.jpg)
![Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T100317_929_9988636542.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![sklep](https://images.iberion.media/images/origin/121_2ad35e93a6.jpg)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)