Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób
Na obiad robisz gołąbki? Sprawdź, jak błyskawicznie zmiękczyć liście kapusty bez gotowania. Liście będą idealnie miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania farszu. Sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków bez grama wody pokochały miliony Polaków.
Bez względu na to, czy przyrządzamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, z kaszą, grzybami, czy warzywami, na początku musimy przygotować kapustę. Liście muszą być jędrne, miękkie i elastyczne, żeby nie popękały podczas zawijania farszu.
Wiele osób zmiękcza kapustę na gołąbki w tradycyjny sposób, czyli gotując całą główkę w gorącej wodzie. Ta metoda jest dość czasochłonna i wymaga sporo pracy. Kapustę musimy obrócić, żeby równomiernie zmiękła, a po gotowaniu ostudzić i wysuszyć wszystkie liście.
Kapustę na gołąbki zmiękczymy o wiele szybciej i sprawniej, wykorzystując popularne urządzenie do podgrzewania i rozmrażania jedzenia. To najlepszy sposób, który cieszy się coraz większą popularnością.
Kapustę na gołąbki zmiękczysz w mikrofalówce w kilka minut
Z kapusty na gołąbki wytnij głąb, następnie włóż warzywo w całości do mikrofalówki. Nastaw urządzenie na maksymalną moc grzania.
Po około 6-7 minutach liście będą idealnie miękkie i elastyczne. To najlepszy i najszybszy sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków. Liści nie musisz ani studzić, ani osuszać. Po wyjęciu z mikrofalówki będą gotowe do zawijania farszu.
Jak jeszcze zmiękczyć liście bez gotowania?
Mało kto wie, że liście można zmiękczyć również w zamrażarce. Wystarczy, że wytniesz głąb, kapustę owiniesz folią spożywczą i wstawisz do urządzenia. Po 24 godzinach liście będą miękkie.
Kapustę zmiękczysz również w piekarniku. Warzywo włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Po 30 minutach natnij folię i odczekaj, aż kapusta ostygnie.
Dowiedz się również, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, żeby zawsze były soczyste. Płaczesz podczas krojenia cebuli? Wystarczy jedna sztuczka, a warzywo nie będzie wydzielać enzymów odpowiedzialnych za podrażnienie oczu. Tu sprawdzisz, jak kroić cebulę bez łez.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić kotleta schabowego na cały talerz? Mistrz kuchni zdradził banalny trik
Jak ugotować delikatny krupnik? Pomiń 2 klasyczne dodatki, a znajdzie więcej amatorów
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama