Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz
Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.
Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.
Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.
Jak zrobić lody bananowe o smaku orzechów?
Składniki:
3 dobrze dojrzałe banany (najlepiej, jeśli na żółtej skórce mają też czarne cętki)
2 płaskie łyżki masła orzechowego
Przygotowanie lodów
2 banany obierz, pokrój w plasterki. Włóż je do torebki do zamrażania, a potem do zamrażarki. Zamrażaj je przez co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij zamrożone banany. Dodaj do nich kawałki trzeciego, niezamrożonego banana, a także masło orzechowe.
Składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli chcesz, by były bardziej puszyste, miksuj je jeszcze minutę po tym, jak zamienią się w gładką masę.
Masę bananową włóż do pojemnika do zamrażania, zamknij i wstaw do zamrażarki. W czasie zamrażania, co godzinę zamieszaj masę.
Wskazówka:
Do lodów bananowych możesz też dodać inne owoce, daktyle czy wiórki kokosowe. Ich smak możesz również podkręcić, dodając do nich szczyptę cynamonu lub posiekaną miętę.
W naszym serwisie znajdziesz również przepis na tradycyjne, domowe lody. Poznaj też recepturę na karmelizowane banany.
Źródło zdjęcia: canva/voltan1 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: glamour