Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy dodawać ocet do czerwonego barszczu?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.10.2021 02:00

Kiedy dodawać ocet do czerwonego barszczu?

czerwony barszcz
canva/ SingerGM

Barszcz wygląda apetycznie, kiedy jest czerwony, a nie brunatny czy różowy. Na jego wygląd wpływa sposób jego przyrządzenia. Dowiedz się, kiedy powinno się dodawać ocet do czerwonego barszczu i poznaj inne wskazówki jak najlepiej go przygotować.

Czerwony barszcz to klasyka polskiej kuchni. Kojarzymy go z rubinową barwą i aromatycznym zapachem. Jego kolor przysparza jednak niektórym wiele problemów. Jak się okazuje, wcale nie łatwo jest osiągnąć tę idealną, czerwoną barwę wywaru.

Rubinowy kolor barszczu to zasługa betaniny. Ten naturalny barwnik znajdujący się w burakach jest jednak bardzo kapryśny. Na jego kolor wpływa temperatura i czas jej działania. Czynniki te mogą sprawić, że betanina ulegnie rozpadowi, co sprawi, że barszcz stanie się różowy, a nie rubinowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy dodaje się ocet do czerwonego barszczu?

Znawcy kuchni zalecają, by ocet dodać do barszczu od razu z burakami. Zahamuje on wówczas proces rozkładu buraczanego barwnika, a tym samym zagwarantuje wywarowi pożądaną barwę.

Na kolor barszczu wpływa też temperatura gotowania. Nie należy go gotować na dużym ogniu, a jedynie pozwolić mu pyrkać. Są zresztą i takie receptury, które nie pozwalają barszczu zagotować, bo to zepsuje jego kolor.

Przy przyrządzaniu barszczu istotny jest też czas jego gotowania. Im bowiem dłużej będziemy go gotować tym będzie nabierał bardziej brunatnej barwy.

Co jeszcze zapewni barszczowi piękny kolor?

Buraki szybciej i łatwiej „puszczą" kolor, jeśli będą mocniej rozdrobnione. Najlepiej jest pokroić je w cienkie plasterki albo zetrzeć na dużych oczkach.

Kolor barszczu można też spróbować przywrócić. Jak to zrobić? Najprościej zakwaszając go na koniec gotowania sokiem z cytryny lub właśnie octem. Najlepiej jest używać octu winnego lub jabłkowego, choć można też spirytusowy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak prosto przygotować barszcz czerwony zajrzyj na naszą stronę. Na Smakosze.pl znajdziesz też przepis na klasyczny barszcz ukraiński.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

ocet
ocet

Źródło zdjęcia: canva/kazoka30

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram