Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

canva/arfo, Getty Images

Kiedy dodawać ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tak klasyczna zupa, jak ogórkowa, bardzo silnie działa na wspomnienia, przypominając nostalgiczny smak szkolnych stołówek. W trakcie gotowania tego dania należy zachować szczególną uwagę przy kolejności dodawanych składników. Kiszone ogórki wraz z zalewą dodaje się na sam koniec. Zbyt wczesne wrzucenie ich do wywaru sprawi, że ziemniaki się nie ugotują.

Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo wolnego czasu na gotowanie. Wystarczy bowiem wrzucić większość składników na początku i wygotować je, aż będą miękkie. W efekcie zupa będzie treściwa, sycąca i wyjątkowo aromatyczna.

Tłuczenie mięsa

Jak ubijać kotlety schabowe?

CZYTAJ DALEJ

Niestety z równie dużą łatwością można zniszczyć całą swoją pracę - potrzeba do tego jedynie jednej błędnej decyzji. Poniżej wyjaśniamy czego unikać w czasie robienia ogórkowej w taki sposób, aby cieszyć się najlepszą zupą za każdym razem.

Do zupy ogórkowej dodaj ogórki na sam koniec

Kwaśny odczyn pH ogórków kiszonych wynika oczywiście z fermentacji przeprowadzonej przez bakterie kwasu mlekowego. Niestety z tego powodu nie można dodać ich do zupy w losowym momencie, gdyż zepsuje się wtedy całą zupę.

Ziemniaki nie są w stanie ugotować się w szybkim tempie w momencie, gdy znajdują się w kwaśnym środowisku. Kartofle po takiej obróbce są twarde na zewnątrz i niesmaczne w środku. Dlatego starte ogórki zawsze dorzuć na chwilę przed zakończeniem pichcenia.

Utrata wartości odżywczych

Kolejnym problemem, który pojawia się przy zbyt wczesnym dodaniu kiszeniaków, jest utrata substancji odżywczych zawartych w ogórkach. Podczas fermentacji wypełniły się one witaminami i innymi związkami, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Pod wpływem długiego gotowania w wysokiej temperaturze, związki te ulegają degradacji i traci się je bezpowrotnie. W celu zminimalizowania ryzyka można dodać ogórki nawet po wyłączeniu gazu - wtedy zupa będzie miała świeższy i mocniejszy smak.

Co zawierają ogórki kiszone?

Kiszonki, takie jak ogórki kiszone czy kiszona kapusta, w swoim wnętrzu skrywają witaminy B, K, C oraz E. Oprócz tego są one bogate w bakterie, które dobrze działają na pracę naszych jelit. Obecność kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Pamiętaj o zachowaniu umiaru w jedzeniu kiszonek, gdyż choć zdrowe, pełne są soli
. W zbyt dużych ilościach sól doprowadza do problemów z układem krążenia. W ciągu jednego dnia można zjeść nie więcej niż 5 g soli.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Zupa ogórkowa

Źródło zdjęcia: canva/dziewul, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >