Smakosze.pl
Zupa ogórkowa

canva/arfo, Getty Images

Kiedy dodawać ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tak klasyczna zupa, jak ogórkowa, bardzo silnie działa na wspomnienia, przypominając nostalgiczny smak szkolnych stołówek. W trakcie gotowania tego dania należy zachować szczególną uwagę przy kolejności dodawanych składników. Kiszone ogórki wraz z zalewą dodaje się na sam koniec. Zbyt wczesne wrzucenie ich do wywaru sprawi, że ziemniaki się nie ugotują.

Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo wolnego czasu na gotowanie. Wystarczy bowiem wrzucić większość składników na początku i wygotować je, aż będą miękkie. W efekcie zupa będzie treściwa, sycąca i wyjątkowo aromatyczna.

Tłuczenie mięsa

Jak ubijać kotlety schabowe?

CZYTAJ DALEJ

Niestety z równie dużą łatwością można zniszczyć całą swoją pracę - potrzeba do tego jedynie jednej błędnej decyzji. Poniżej wyjaśniamy czego unikać w czasie robienia ogórkowej w taki sposób, aby cieszyć się najlepszą zupą za każdym razem.

Do zupy ogórkowej dodaj ogórki na sam koniec

Kwaśny odczyn pH ogórków kiszonych wynika oczywiście z fermentacji przeprowadzonej przez bakterie kwasu mlekowego. Niestety z tego powodu nie można dodać ich do zupy w losowym momencie, gdyż zepsuje się wtedy całą zupę.

Ziemniaki nie są w stanie ugotować się w szybkim tempie w momencie, gdy znajdują się w kwaśnym środowisku. Kartofle po takiej obróbce są twarde na zewnątrz i niesmaczne w środku. Dlatego starte ogórki zawsze dorzuć na chwilę przed zakończeniem pichcenia.

Utrata wartości odżywczych

Kolejnym problemem, który pojawia się przy zbyt wczesnym dodaniu kiszeniaków, jest utrata substancji odżywczych zawartych w ogórkach. Podczas fermentacji wypełniły się one witaminami i innymi związkami, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Pod wpływem długiego gotowania w wysokiej temperaturze, związki te ulegają degradacji i traci się je bezpowrotnie. W celu zminimalizowania ryzyka można dodać ogórki nawet po wyłączeniu gazu - wtedy zupa będzie miała świeższy i mocniejszy smak.

Co zawierają ogórki kiszone?

Kiszonki, takie jak ogórki kiszone czy kiszona kapusta, w swoim wnętrzu skrywają witaminy B, K, C oraz E. Oprócz tego są one bogate w bakterie, które dobrze działają na pracę naszych jelit. Obecność kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Pamiętaj o zachowaniu umiaru w jedzeniu kiszonek, gdyż choć zdrowe, pełne są soli
. W zbyt dużych ilościach sól doprowadza do problemów z układem krążenia. W ciągu jednego dnia można zjeść nie więcej niż 5 g soli.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Zupa ogórkowa

Źródło zdjęcia: canva/dziewul, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >