Najlepsze gospodynie doskonale wiedzą, kiedy przygotować świąteczny piernik. Lepiej nie przegap terminu
Czy wiesz, kiedy przygotować piernik na święta? Odpowiedź może zaskoczyć. Prawdziwy staropolski piernik dojrzewający zaczyna przyrządzać się nawet do 6 tygodni przed świętami. Absolutne minimum leżakowania piernika przed pieczeniem to 2 tygodnie. Tradycyjne ciasto najlepiej zacząć planować już teraz.
Aby przygotować piernik dojrzewający, należy wymieszać składniki na ciasto w odpowiedniej kolejności, a następnie odstawić je w chłodne do leżakowania. Idealnie nada się do tego dolna szuflada lodówki, piwnica, a nawet balkon. W tym czasie ciasto nabiera gęstości oraz przenika aromatem korzennych przypraw.
Wiesz już, kiedy przygotować piernik na święta, a jak się ma sprawa z pierniczkami? Ich pieczenie również zaplanuj zawczasu. Pierniczki staropolskie i bakaliowe można z powodzeniem przygotować już w listopadzie, natomiast wersję szwedzką i alpejską w połowie grudnia.
Aby pierniczki zachowały świeżość aż do świąt, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do ciasteczek możesz wsadzić kawałek jabłka, z którego wypieki będą chłonęły wilgoć. Pamiętaj jedynie, aby owoc regularnie wymieniać na świeży.
Przepis na staropolski piernik dojrzewający
Składniki na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki miodu płynnego
1/3 kostki masła
3 łyżki mleka
2/3 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Składniki na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 30%
Tradycyjny piernik dojrzewający krok po kroku
W dużym garnku połącz ze sobą miód, cukier oraz masło. Składniki na piernik dojrzewający podgrzewaj, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie masę zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i przyprawę korzenną. Dodaj sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Następnie wlej do składników przestudzoną miodową masę na piernik dojrzewający, wbij jajko i wymieszaj całość ręcznie lub z pomocą haka miksera.
Gotowe ciasto na piernik dojrzewający przełóż do szklanego naczynia lub emaliowanego garnka. Masa powinna być lepiąca i miękka. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie. Optymalny czas leżakowania to 4-6 tygodni.
Po upływie tego czasu ciasto na piernik dojrzewający podziel na 3 równe części. Każdą z nich równomiernie rozwałkuj tak, aby miała wymiary ok. 30x40 cm. Podczas wałkowania podsypuj ciasto mąką. Gotowe płaty ciasta piecz na papierze przez ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzone blaty piernika dojrzewającego przełóż powidłami śliwkowymi. Następnie ciasto owiń folią, obciąż i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. W tym czasie piernik skruszeje i przeniknie wilgocią powideł.
Na dzień przed planowanym podaniem ciasta przygotuj polewę do piernika dojrzewającego. Na niewielkiej mocy palnika rozpuść czekoladę i połącz ją ze śmietanką. Odstaw do przestudzenia, a następnie posmaruj polewą piernik na górze i po bokach. Gotowe ciasto możesz udekorować orzechami, bakaliami lub skórką pomarańczową. Na świąteczny stół idealne pasuje także aromatyczny piernik z dodatkiem herbaty. Niezwykły krem z daktyli będzie doskonałym składnikiem do odświętnych ciast.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama