Kiszone brokuły
Kiszone brokuły są jednym z moich ulubionych przetworów. Są bardzo zdrowe i niesamowicie smaczne. Mogą być dodatkiem do wielu dań lub stanowić samodzielną przekąskę. Sprawdź, jak przygotować kiszone brokuły.
Wszyscy cenimy kiszonki za ich niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Na zimę niemal każdy przygotowuje słoiki z ogórkami, aby cieszyć się doskonale ukiszonymi warzywami. Brokuły również możemy poddać fermentacji.
Proces kiszenia brokułów trwa znacznie krócej niż ogórków - wynosi od 5 do 7 dni. Po tym czasie należy proces zatrzymać, pasteryzując warzywa.
Kiszone brokuły, podobnie jak świeże jarzyny, są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Kiszonki szczególnie polecane są osobom po antybiotykoterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną jelit.
Nie wyrzucaj dużej łodygi z brokuła - możesz przygotować z niej pyszne dania. Tu znajdziesz inspirację jak wykorzystać w kuchni łodygi brokuła.
Przepis na kiszone brokuły
Składniki na 3 duże, litrowe słoiki:
świeży brokuł
3 duże ząbki czosnku
koper włoski
korzeń chrzanu
papryczka chili (opcjonalnie)
Jak przygotować kiszone brokuły?
Zagotuj 3 litry wody z 3 łyżkami soli. Brokuła umyj i podziel na różyczki, obierz czosnek, chrzan, z papryczki wydrąż pestki i pokrój ją w plasterki.
Do każdego słoika włóż kawałki brokuła, po jednym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, gałązce kopru i kilku plastrach chili. Całość zalej gorącą, słoną wodą, zakręć i odstaw w suche i ciemne miejsce na tydzień.
Po 7 dniach brokuły są ukiszone. Jeśli odpowiada Ci stopień ukiszenia, słoiki musisz zapasteryzować, aby uniknąć dalszej fermentacji.