Kładę filet z kurczaka na kapuście. Taki obiad podaję nawet na wielkie okazje
Lubisz filet z kurczaka i kapustę? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz pyszny i prosty obiad, który sprawdzi się również na wielkie okazje. Zapiekane danie z kapusty z kurczakiem oraz doskonałym sosem zachwyci niejednego smakosza.
Filet z kurczaka na kapuście, czyli obiad doskonały
Planujesz obiad na specjalną okazję, ale brak ci pomysłu na jego przygotowanie? Polecam filet z kurczaka zapiekany na kapuście. Wszystko w apetycznym sosie z dodatkiem sera żółtego. Ten rarytas wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Skorzystaj z prostej receptury i zaskocz swoich gości.
Ten smak zapamiętają na długo. Danie wprost rozpływa się w ustach. Mięso jest mięciutkie i soczyste z pysznymi dodatkami sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić filet z kurczaka zapiekany na kapuście?
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pomidorki koktajlowe
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kapusty w dość grube plastry. Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części i delikatnie rozbij. Posól i dopraw pieprzem. Przygotuj sos ze śmietany i jogurtu naturalnego. Dołóż musztardę i wszystkie składniki wymieszaj.
Plastry kapusty posmaruj sosem i ułóż na nich plastry piersi kurczaka. Znów posmaruj sosem i ułóż cząstki pomidorków . Przykryj folią aluminiową. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 35 minut. Następnie wyjmij i posyp startym serem. Znów wstaw na kolejne 10 minut do piekarnika.
Danie z piekarnika, które zachwyca smakiem
Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. Wygląda apetycznie i rozpływa się w ustach. Soczyste mięso z mięciutką kapustą, wyrazistym sosem i serem żółtym będzie smakować całej rodzinie. Możesz je podać na świąteczny obiad lub z innej ważnej okazji.
U mnie zawsze sprawdza się znakomicie i smakuje całej rodzinie. Ten przepis jest wart wypróbowania. Poradzi sobie z nim nawet laik w kuchni, a danie wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak ugotować barszcz biały na podrobach. Radziliśmy też, jak przyrządzić kurczaczki z jajek na Wielkanoc.
Źródło: YouTube/leckerschnell
Zdjęcia: screen YouTube/leckerschnell