Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki w garnku z woda. Ten patent zajmuje mniej czasu
Parzenie kapusty na gołąbki jest najgorszą czynnością podczas przygotowywania potrawy. Metoda ta jest żmudna, kłopotliwa i zabiera dużo czasu oraz energii. Ma szczęście mamy dużo lepszy sposób na odpowiednie zmiękczenie liści. Wystarczy wsadzić warzywo do mikrofali, a już po chwili można zawijać z niego pyszne gołąbki.
Parzenie kapusty na gołąbki w kuchence mikrofalowej jest łatwe i szybkie
W kuchence mikrofalowej kapustę na gołąbki przygotujesz w mgnieniu oka. Na cały proces potrzebujesz raptem kilkunastu minut. Rozgrzaną w urządzeniu główkę przełóż do zimnej wody i gotowe. Już nigdy nie wrócisz do metody z garnkiem i wodą.
Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powódJak sparzyć kapustę na gołąbki w kuchence mikrofalowej?
Właściwe wybranie warzywa do gołąbków ma spory wpływ na sprawność sparzania liści. Nie każda główka będzie się nadawać do tego tak samo dobrze. Najlepiej wybrać dużą kapustę o dosyć luźnej strukturze.
Z wybranej główki kapusty usuń brzydkie, zewnętrzne liście. Pozostałą część umyj pod bieżącą wodą. Na koniec wytnij głąb. Po tych wstępnych czynnościach możemy przystąpić do sparzania.
Kuchenkę mikrofalową nastaw na maksymalną moc. Optymalny czas dla warzywa o wadze 1,5-2 kg to 12 minut. Wsadź kapustę do wnętrza urządzenia i uruchom je. Po wyzerowaniu licznika sprawdź, czy całość odpowiednio zmiękła, w razie potrzeby włącz mikrofalówkę jeszcze na chwilę.
Miękką kapustę na gołąbki ostrożnie wyjmij z kuchenki mikrofalowej. Najlepiej zrobić to używając rękawic kuchennych. Warzywo przełóż do miski z zimną wodą i zacznij odrywać od niego miękkie liście. Po wycięciu z nich twardych nerwów gotowe są do zawijania gołąbków.
Jakie są inne metody przygotowania liści do zawijania gołąbków?
Nie każdy posiada w domu kuchenkę mikrofalową. Na szczęście nie stanowi to żadnego problemu. Kapustę na gołąbki możesz sparzyć używając bardziej popularnych sprzętów AGD. Z pomocą przychodzi piekarnik i…zamrażarka.
Przed sparzaniem kapusty w piekarniku należy oczyścić ją tak samo, jak w przypadku kuchenki mikrofalowej. Pozbądź się z warzywa zewnętrznych liści oraz głąba. Następnie włóż kapustę do rękawa do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kapustę na gołąbki wstaw do pieczenia na ok. 25 minut. Po upływie wymaganego czasu wyciągnij ją z folii. Liście odchodzą dosłownie same.
Do parzenia kapusty nie musisz używać ciepła. Okazuje się, że zimno działa tak samo skutecznie. Metoda ta zajmuje nieco więcej czasu. Możesz jednak z powodzeniem użyć jej, jeśli planujesz przygotować gołąbki na obiad następnego dnia.
Oczyszczoną główkę kapusty włóż do torebki foliowej. Oprósz ją po wierzchu solą. Następnie torebkę zawiąż i wstaw na 24 godziny do zamrażarki. Po upływie tego czasu z przemrożonej główki możesz odrywać kolejne liście i zawijać z nich pyszne gołąbki. Pyszne gołąbki z oryginalnym farszem znajdziesz w tym przepisie. Tradycyjną metodę parzenia kapusty krok po kroku pokazał Tomasz Strzelczyk.