Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem bananowy do ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:53

Krem bananowy do ciasta

Krem bananowy do ciasta
canva/NoirChocolate

Krem bananowy jest bardzo smacznym i uniwersalnym kremem do ciast i deserów. Jest prosty w przygotowaniu i doskonale nadaje się do przekładania tortów, zawijanych rolad, babeczek i muffinek. Poznaj przepis na doskonały krem bananowy do ciasta.

Krem bananowy ma wyraźny, bananowy smak i wyczuwalną, śmietanową nutę. Połączenie owoców z mascarpone i śmietanką komponuje się doskonale z każdym rodzajem ciasta. Kremem bananowym przełożysz ciasto czekoladowe, zawijaną roladę i tort. Krem sprawdzi się również do dekoracji babeczek biszkoptowych lub czekoladowych.

Banany do kremu muszą być dojrzałe, aby można było zrobić z nich miękką masę. Do przygotowania kremu użyj mocno schłodzonej śmietanki oraz mascarpone. Ciepła śmietana się nie ubije, a może nawet skwaśnieć i przyczynić się do zważenia kremu. Do śmietanki dodaj opakowanie fixu, aby szybciej ubiła się na sztywno.

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z bananami bez pieczenia-tu znajdziesz przepis na puszysty sernik na herbatnikach z bananami i galaretką. Idealny na szybki deser dla wszystkich miłośników słodkości.

Przepis na krem bananowy do ciasta

Składniki:

  • 250 g mascarpone

  • 250 ml śmietany 36%

  • fix do śmietany

  • 2 banany

  • 5 łyżek cukru pudru

Jak przygotować krem bananowy?

Banany rozbij blenderem na gładką masę, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z fixem, dodaj cukier puder, następnie dodaj do masy z mascarpone i bananów. Ponownie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.