Krem do ciasta z kaszy manny - gwarancja niebanalnego smaku
Krem do ciasta z kaszy manny jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kremów na śmietanie. Krem jest mleczny, gęsty z wyraźną, waniliową nutą i doskonale nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych i czekoladowych. Poznaj przepis na błyskawiczny krem do ciasta z kaszy manny na mleku.
Kremem z kaszy manny przełożysz wszystkie ciasta czekoladowe, biszkoptowe oraz torty. Kasza manna gotowana na mleku i ucierana z masłem świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami leśnymi, malinami, truskawkami. Możesz więc dowolnie łączyć smaki i tworzyć genialne ciasta.
Kasza manna po ostygnięciu powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Gęstą kaszę wymieszaj dobrze z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Zimne masło spowoduje zważenie kremu. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj do niego odrobinę mleka, zagotuj i ponownie odstaw do przestygnięcia.
Przepis na krem do ciasta z kaszy manny
Składniki:
1 l mleka
5 łyżek cukru
10 łyżek kaszy manny
opakowanie cukru wanilinowego
kostka masła
Jak przygotować krem do ciasta z kaszy manny?
Mleko gotuj na wolnym ogniu z cukrem, cukrem wanilinowym i kaszą manną, aż powstanie gęsty krem, następnie odstaw do przestygnięcia.
Miękkie masło rozetrzyj mikserem, dodaj masę z kaszy manny, wymieszaj. Gotowym kremem przełóż ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa zgęstniała.