Krem z jogurtu greckiego do ciasta
Krem z jogurtu greckiego jest pysznym i szybkim kremem do przełożenia ciasta lub tortu. Krem jest puszysty, delikatny i świetnie łączy się zarówno z ciastami biszkoptowymi, jak i ciemnymi spodami. Poznaj przepis na wyśmienity krem z jogurtu greckiego do ciasta.
Krem z jogurtu greckiego jest gęsty, puszysty i doskonały do przekładania i dekoracji ciast. Krem świetnie pasuje do biszkoptu, czekoladowego spodu oraz ciast z owocami i konfiturami. Kremem przełóż również ciasto czekoladowe lub tort piernikowy i na nowo odkryj ich smak.
Krem z jogurtu jest bardzo delikatną, kremową i puszystą masą, która nadaje wszystkim wypiekom świeżości i doskonałego smaku. Pamiętaj, aby śmietanka była mocno schłodzona, ponieważ ciepły produkt skiśnie lub zważy się podczas ubijania. Krem z jogurtu greckiego możesz również podać z owocami w pucharkach jako samodzielny deser.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i doskonały krem do ciasta- tu poznasz przepis na migdałowo-kokosowy krem do ciasta rafaello, wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na krem z jogurtu greckiego do ciasta
Składniki:
500 g jogurtu greckiego
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić krem z jogurtu greckiego do ciasta?
Jogurt przełóż na tetrę lub gruby ręcznik papierowy i lekko dociśnij, aby oddał nadmiar wody. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, następnie dodaj 3 łyżki gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia.
Śmietankę ubij na sztywną masę. Jogurt grecki zmieszaj z cukrem pudrem. Odrobinę masy dodaj do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Do jogurtu z cukrem dodaj bitą śmietanę oraz zahartowaną i rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia się składników.
Gotowym kremem przełóż ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem stężał.