Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2023 11:34

Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu

słonina
YouTube/@WebspoonPL

Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.

Smalec kusi smakiem

Smalec jest tłuszczem, który często wykorzystujemy w kuchni. Smażymy na nim, gotujemy i okazuje się niezwykle przydatny podczas pieczenia ciast. Wiele osób uwielbia jeść chleb ze smalcem. Do tego cebulka lub jabłko i ogórek kiszony.

Taki smakołyk ma wielu wiernych zwolenników. Jednak wytapianie smalcu wiąże się z pewnymi kłopotami w kuchni. Smalec strzela, pryska i brudzi dosłownie całą kuchnię. Jednak ja korzystam z przepisu, który oszczędza mi tych wątpliwych atrakcji. Wszystko, czego potrzebuję, to nóż i maszynka do mięsa.

smalec
YouTube/@WebspoonPL
Nastolatki oszalały na punkcie tej modnej kawy. Robię ją w domu za grosze

Jak zrobić smalec?

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Słoninę kroimy w dość grube plastry i mielimy ją w maszynce do mięsa. Dokładamy paprykę i też ją mielimy ze słoniną. Dokładnie mieszamy składniki. 

Gdy wszystko zostało dobrze wymieszane, to taką masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie nasze smarowidło jest gotowe do podania. Będzie smakowało obłędnie ze świeżym pieczywem. 

Szybki sposób na przygotowanie smalcu

Z przygotowaniem smalcu według tej receptury, poradzi sobie nawet osób, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Przepis, jak widać jest banalnie prosty. Co najważniejsze, omija nas wytapianie i sprzątanie potem w kuchni. Wiadomo, takie wytapianie wiąże się z pryskaniem tłuszczu i charakterystycznym zapachem w całym pomieszczeniu

Krojenie słoniny, a potem jej mielenie przebiega łatwo i bez problemów w kuchni. Dodatek papryki sprawia, że smalec ma oryginalny i świeży smak. Ten smakołyk do pieczywa wielu zachwyci . Pisaliśmy o smalcu od Tomasza Strzelczyka.  Radziliśmy też, jak zrobić smalec z fasoli. 

smalec
YouTube/@WebspoonPL

Źródło: YouTube/@WebspoonPL