Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Który z bananów ze zdjęcia jest najzdrowszy? Większość osób nie zgaduje za pierwszym razem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.01.2023 12:45

Który z bananów ze zdjęcia jest najzdrowszy? Większość osób nie zgaduje za pierwszym razem

Który z bananów ze zdjęcia jest najzdrowszy? Większość osób nie zgaduje za pierwszym razem

Banany są owocami dostępnymi w sklepach przez cały rok. Mało kto wie, że ich wartości odżywcze uzależnione są od stopnia dojrzałości. Czy wiesz, który z bananów jest najzdrowszy? Dlaczego powinniśmy włączyć banany do diety? Efekty zauważymy od razu.

W sklepach znajdziemy banany o różnym stopniu dojrzałości. Zwykle wybieramy twarde, żółte banany o jasnym odcieniu. Owoce te są lekko słodkie. Wiele osób rezygnuje z kupowania owoców o mocnym, żółtym kolorze i czarnych kropkach, ponieważ uważają, że banany te są już zepsute. Nic bardziej mylnego.

Banany, które mają czarne plamki, mają najwięcej cukrów prostych, jednak są najzdrowsze, ponieważ zawierają silne antyoksydanty, potas i wiele cennych witamin. Miękkie, dojrzałe banany będą również świetnym dodatkiem do ciast, chlebka bananowego i wielu deserów.

Owoce są bardzo zdrowe, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Wystarczy jeden banan dziennie, a możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu aż o 40%. Z bananów przygotujemy domowe lody, dodamy je do jogurtu i owsianki.

Zielony, czy żółty? Który banan jest zdrowszy?

Badania wykazują, że najzdrowsze są dojrzałe, żółte banany z czarnymi kropkami. Owoce są słodkie, miękkie i zawierają TNF. Substancja ta jest silnym antyoksydantem i jest w stanie zwalczać złośliwe komórki nowotworowe.

Dojrzałe banany nie są jednak polecane osobom chorującym na cukrzycę. Im bardziej dojrzały i żółty owoc, tym więcej zawiera cukrów. Cukrzycy powinni również skonsultować wprowadzenie do diety zielonych i mniej dojrzałych owoców.

Dlaczego warto włączyć banany do diety?

Banany, oprócz wspomnianych antyoksydantów, są również źródłem potasu, witaminy C, B6, K, A i E. Włączenie bananów do diety przynosi wiele zalet, między innymi wzmocnienie odporności, regulację ciśnienia tętniczego i pracy serca.

Zawarte w bananach witaminy wzmacniają również kości, zęby, włosy, skórę. Banany dosłownie karmią nasze mięśnie i układ nerwowy. Łagodzą napięcia, skutki stresu, wzmacniają pamięć, koncentrację i wzrok.

W bananach znajduje się również błonnik, który przyspiesza przemianę materii, detoksykację i odchudzanie. Błonnik jest jednym z niezbędnych składników diety. Szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie? Koktajl z bananem i płatkami owsianymi dostarczy Ci energii na cały poranek.

Z bananów upieczesz również słodki chlebek. Podaj go z ulubioną konfiturą lub masłem orzechowym. Deser posmakuje każdemu.

banany
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: