Smakosze.pl

canva/GMVozd

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na znakomite ciasto na pierogi

Elastyczna masa, która nie rozpadnie się podczas gotowania, uwalniając farsz do garnka, jest niezbędna, by przygotować pyszne danie kuchni polskiej. Niezależnie od wybranych dodatków, receptura doświadczonej kucharki sprawi, że bliscy będą zachwyceni waszymi pierogami.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • około 190 ml ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 1 żółtko z dużego jaja
  • pół łyżeczki soli
czy trzeba solić sałatkę jarzynową?

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować ciasto na pierogi? Kucharka zdradziła sekret idealnej masy

Zaczynamy od zagotowania wody wraz z masłem. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz żółtko i dokładnie mieszamy. Kolejnym etapem jest ostrożne wlanie gorącej wody z masłem, podczas którego co chwilę wszystko mieszamy, by składniki dobrze się połączyły.

Gdy masa będzie już na tyle chłodna, że da się ją wziąć rękę, rozpoczynamy wyrabianie na stolnicy lub czystym blacie kuchennym. Po mniej więcej 8 minutach uzyskamy elastyczne ciasto na pierogi, które powinno odpocząć przez godzinę. Przykrywamy je i odkładamy na bok.

Jak wykorzystać ciasto na pierogi?

Z przygotowanej według powyższej receptury masy można formować pierogi o dowolnej wielkości. Farsz też może być zarówno słodki, jak i wytrawny — cukier nie był dodawany, więc smak ciasta jest neutralny.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne farsze, którym wypełnicie ciasto na pierogi. Spróbujecie koniecznie pysznej wersji ruskiego z dodatkiem mięty . Być może spodoba wam się też kompozycja na bazie soczewicy .

Elastyczne ciasto na pierogi.png
canva/Atide
surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >