Połóż kostkę lodu na grillowane mięso. Efekt rozkłada na łopatki
Grillowanie mięsa może być prostsze, a efekty jeszcze lepsze. Prosty trik z wykorzystaniem kostek lodu pomoże wam uzyskać smakowite dania, które zachwycą nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Lód pomoże w grillowaniu mięsa
Przyrządzane na ruszcie mięso powinno być soczyste. Zdarza się jednak, że na skutek zbyt długiego smażenia staje się twarde i zbite. Zapobiec takiej sytuacji można w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować wcześniej kostki lodu.
Popularny dodatek chłodzący napoje ułożony na porcjach mięsa sprawi, że dodamy do niego odrobinę wody. Kawałek będzie gotowy szybciej i nabierze świetnej konsystencji. Zapomnicie o surowych w środku grubszych kawałkach wieprzowiny.
Bez twarogu i pieczenia. Ten sernik bije inne na głowęJak działa grillowanie z kostką lodu?
Metoda nie jest skomplikowana. Wystarczy w solidne porcje mięsa np. takie jak na burgery wcisnąć kostki lodu tuż po ułożeniu ich na ruszcie. Gdy zamarznięta woda już prawie w całości się stopi, obracamy je i zrumieniamy z drugiej strony.
W ten sposób w kilka minut przyrządzimy soczystą „wkładkę” do bułek, którą możemy wzbogacić o świeże warzywa, czy ser żółty i zjeść ze smakiem. Taki obiad z grilla na pewno skradnie serca rodziny.
Jak podawać grillowane mięso?
Dietetycy będą zgodni, że najlepiej nie za często i w towarzystwie dużej ilości warzyw. O zasadach zdrowego grillowania już wspominaliśmy i warto zapoznać się ze wskazówkami eksperta od żywienia, który wyjaśnił jak wyeliminować grillowe błędy o negatywnym wpływie na nasz dobrostan.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na udane grillowanie. Oprócz mięsa dobrze jest przygotować smakołyki z warzyw, a nawet owoców. Polecamy znakomite grillowane szparagi oraz doskonałego arbuza z fetą — doskonale urozmaicą posiłki mięsne.