Kucharz pokazał wszystkim jak gotować bób. Mistrzowie kuchni zawsze dodają to do wrzątku

Sezon na bób zwykle trwa do końca lipca. Warto z niego korzystać i gotować bób. Kucharz zdradził swój sposób na przygotowanie tego smacznego i zdrowego warzywa. Mistrzowie kuchni zawsze do gotowania bobu dodają jeden ważny składnik. Skorzystaj z ich patentu- bób będzie jeszcze lepszy i nie będzie powodował dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Bób- jedz go na zdrowie
Smakiem bobu możemy cieszyć się zwykle do końca lipca. Tyle właśnie trwa sezon na to lubiane warzywo strączkowe. Zwykle gotujemy je i jemy jako przekąskę lub dodajemy do sałatek. Bób jest nie tylko smaczny, ale wyjątkowo zdrowy. Warto przypomnieć, że warzywo to dostarcza nam witaminy A i C.
Oprócz tego bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Syci i chroni nasze serce przed chorobami, zapobiega anemii, chorobie Parkinsona i obniża poziom cholesterolu. Kucharz Maciej pokazał, jak gotować bób. Ten sposób praktykują mistrzowie kuchni. Trzeba dodać jeden składnik do gotowania bobu.
Ugotuj bób jak mistrzowie kuchni
Składniki:
- bób
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- woda do gotowania
- pęczek koperku
- masło
Bób przepłukujemy wodą, należy go przebrać i zobaczyć, czy nie jest zepsuty. Bób wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy ½ łyżeczki soli. Odkrajamy łodygi z pęczka koperki i wrzucamy to do wody do gotowania bobu.
Do garnka z wodą i koperkiem dodajemy bób i gotujemy od 7 do 10 minut. Bób odcedzamy i siekamy resztę koperku. Bób wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekany koperek i masło. Smażymy krótko i przekładamy do miski.
Koperek- zapobiega wzdęciom
Bób ma właściwości wzdymające i powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia i gazy pojawiają się po zjedzeniu tego warzywa. Jednak mistrzowie kuchni mają sposób, który łagodzi te dolegliwości.
Sposobem na nie jest dodanie łodyg kopru do gotowania bobu. Wystarczy odciąć część łodyg z pęczku koperku i dorzucić je do wody, w której gotujemy bób. Dodatkowo koperek możemy wykorzystać do podania bobu. Patent kucharza Macieja z użyciem koperku jest smaczny i zdrowy. Warto go wykorzystać w swojej kuchni. Pisaliśmy o sadzeniu bobu. Podawaliśmy przepis siostry Anastazji na bób.
Źródło: TikTok/@kucharzmaciej





































