Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak z kurkami - zdradzamy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.11.2021 01:00

Kurczak z kurkami - zdradzamy najlepszy przepis

Kurczak z kurkami
canva/minadezhda

Kurczak z kurkami to wyjątkowe danie obiadowe, które posmakuje wszystkim domownikom. Delikatny kurczak smakuje obłędnie w towarzystwie aromatycznych kurek, pietruszki i sosu śmietanowego. Poznaj przepis na genialnego kurczaka z kurkami, doskonałego do kaszy, ryżu, makaronu i zimniaków.

Kurki są bardzo zdrowymi grzybami, dostępnymi niemal przez cały rok. Przygotuj z nich smaczny, pożywny i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Kurki podsmażone na prawdziwym maśle, otulone pietruszką i doprawione solą i pieprzem smakują rewelacyjnie. Do dania z kurczakiem i kurkami podaj ulubiony makaron, ryż lub kaszę.

Kurki są grzybami, które zawierają duże ilości fosforu, potasu, magnezu, żelaza. Są również bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Związki zawarte w grzybach zmniejszają ciśnienie krwi, regulują pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu naczyniowego.

Z kurek przygotujesz wiele smacznych potraw, np. pierogi, jajecznicę, czy doskonałą zapiekankę z pomidorów pod serową chmurką.

Przepis na kurczaka z kurkami

Składniki na 4 porcje:

  • duża pierś z kurczaka

  • 400 g kurek

  • cebula czerwona

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • 100 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz

Jak przygotować kurczaka z kurkami?

Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurczaka i podsmaż. Dodaj umyte kurki, posiekaną natkę pietruszki i smaż, aż grzyby puszczą sok, a kurczak będzie miękki.

Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.