Kurczak z kurkami - zdradzamy najlepszy przepis
Kurczak z kurkami to wyjątkowe danie obiadowe, które posmakuje wszystkim domownikom. Delikatny kurczak smakuje obłędnie w towarzystwie aromatycznych kurek, pietruszki i sosu śmietanowego. Poznaj przepis na genialnego kurczaka z kurkami, doskonałego do kaszy, ryżu, makaronu i zimniaków.
Kurki są bardzo zdrowymi grzybami, dostępnymi niemal przez cały rok. Przygotuj z nich smaczny, pożywny i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Kurki podsmażone na prawdziwym maśle, otulone pietruszką i doprawione solą i pieprzem smakują rewelacyjnie. Do dania z kurczakiem i kurkami podaj ulubiony makaron, ryż lub kaszę.
Kurki są grzybami, które zawierają duże ilości fosforu, potasu, magnezu, żelaza. Są również bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Związki zawarte w grzybach zmniejszają ciśnienie krwi, regulują pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu naczyniowego.
Z kurek przygotujesz wiele smacznych potraw, np. pierogi, jajecznicę, czy doskonałą zapiekankę z pomidorów pod serową chmurką.
Przepis na kurczaka z kurkami
Składniki na 4 porcje:
duża pierś z kurczaka
400 g kurek
cebula czerwona
natka pietruszki
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Jak przygotować kurczaka z kurkami?
Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurczaka i podsmaż. Dodaj umyte kurki, posiekaną natkę pietruszki i smaż, aż grzyby puszczą sok, a kurczak będzie miękki.
Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.