Łaciaty sernik siostry Anastazji. Wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni
Siostra Anastazja podała sprawdzony przepis na sernik. Ciasto wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Biało-czarne łaty sprawiają, że deser zaczynamy wręcz zajadać oczami. Piorunujący efekt daje wymieszanie jasnej i ciemnej masy.
Sernik siostry Anastazji jest inny, niż wszystkie
Bajeczny sernik siostry Anastazji może przygotować każdy. Potrzeba do tego zaledwie kilku podstawowych produktów. Przygotuj dwa rodzaje ciasta, wymieszaj je lekko i upiecz. Wyśmienitym deserem będą zajadać się wszyscy domownicy.
Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowiaPrzepis na łaciaty sernik siostry Anastazji
Składniki na ciasto kakaowe:
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g kakao
- 60 g cukru
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 50 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego
- 4 krople aromatu waniliowego
Doskonały sernik siostry Anastazji krok po kroku
Przygotuj ciemne ciasto na sernik. Masło włóż do garnuszka, dodaj do niego mleko, cukier i kakao. Składniki podgrzej i wymieszaj, aż utworzą gładką masę. Odstaw ją do ostudzenia.
Do czekoladowej masy dodaj przesianą mąkę. Dołóż też proszek do pieczenia i żółtka jaj, z białek ubij pianę. Całość miksuj, żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wymieszaj je delikatnie drewnianą łyżką z ubitymi białkami.
Masę serową do sernika zrób z twarogu, żółtek, masła, cukru, mąki i budyniu. Wszystkie te składniki zmiksuj w dużej misce. W oddzielnym naczyniu przygotuj pianę z białek, dodaj ją do reszty i wymieszaj łyżką.
Blaszkę do pieczenia sernika wyłóż papierem. Na zmianę wlewaj do niej niewielkie porcje ciemnego ciasta i masy serowej. Uzyskany łaciaty sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz ok. 60 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń drewniany patyczek wychodzi całkowicie suchy. Sernik bez użycia sera potrafi zrobić tylko Lewandowska. Magda Gessler zna sprawdzoną recepturą na klasyczną wersję deseru.
Źródło: smaker